ANKARA - Kemal Karadağ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından tutuklanan ve meslekten ihraç edilen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundaki bir tetkik hakiminin tutukluluğunun kaldırılmasına ilişkin tedbir talebini reddetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda tetkik hakimi olarak görev yapan Emre Yavaş, 19 Temmuz'da gözaltına alındı. Yavaş, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edilen Yavaş, iç hukukta başvurabileceği etkili hukuk yollarının bulunmadığını öne sürerek tahliye edilmesi amacıyla AİHM'den tedbir kararı verilmesi talebinde bulundu.

Yavaş, başvurusunda cezaevinde bulunduğu sırada ayağını kırdığı, bu nedenle cezaevindeki koşullar bakımından zorluk yaşadığı, FETÖ ile bağlantısı olmadığı, kanuna aykırı gözaltına alınıp tutuklandığı, tarafsız ve bağımsız olmayan mahkemelerce sorguya çekildiğini ileri sürdü.

AİHM'den tedbir talebine ret

AİHM, başvurucunun iddiaları arasından sadece ayağını kırması ve tutulduğu cezaevi koşulları hakkında Adalet Bakanlığından görüş talep etti.

Adalet Bakanlığı ise mahkemeye gönderdiği görüşte, başvuranın ayağının kırıldığı ilk andan itibaren gerekli her türlü sağlık imkanının seferber edilerek tedavisinin sağlandığını bildirdi. Ayrıca başvuranın tutulduğu cezaevi koşullarına ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Bakanlık, koğuş şartlarına ilişkin fotoğrafları da AİHM'e gönderdi.

AİHM, Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bilgiler doğrultusunda dün tedbir talebinin reddine karar verdi.

Kaynak: AA