UŞAK - Soner Kılınç

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik 26 ilde gerçekleştirilen operasyonda, örgüte insan kaynağı temininde önemli rol oynayan ve "mahrem" yapı olarak adlandırılan oluşuma ilişkin önemli bilgilere ulaşıldı. Örgüt üyelerinin, 17-25 Aralık sürecinin ardından kopmaları engellemek için "işten attırırız" tehdidiyle ayrılmaların önüne geçmeye çalıştığı tespit edildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yaklaşık 2 yıldır yürütülen soruşturma kapsamında Uşak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesince gerçekleştirilen ve 30 şüphelinin tutuklandığı operasyonlara ilişkin detaylar ortaya çıktı.

Soruşturma kapsamında tanık ifadeleri, ele geçirilen dijital veriler, bilgi ve belgelerden, örgütün uzun yıllar önce kurduğu "mahrem" mekanizma ile üst düzey yöneticiler yetiştirdiği, özellikle askeriye, emniyet, MİT ve adliye içerisinde oluşturduğu operasyon ekibinin, kod isimler kullandırılarak çocuk yaşlardan itibaren hazırlanan elemanlardan oluştuğu belirlendi.

Soruşturmada 17-25 Aralık sürecinin ardından örgüt üyelerinin gizlenmeleri yönünde uyarıldıkları bilgisine de ulaşılırken, bu yapı içerisindeki örgüt üyelerinin mümkün olduğunca telefon kullanmamalarının istendiği, görüşmeleri yüz yüze yapmaları yönünde uyarıldıkları, telefon kullanılması durumunda da sadece "ByLock" programı ile haberleşmeleri istendiği tespit edildi.

"İşten attırırız tehdidi"

17-25 Aralık sürecinin ardından örgütten kopmaların önüne geçilmesi adına tehdit mekanizmasının çalıştırıldığı, örgüt yöneticilerinin asker, polis ve adliye mensuplarına, "Seni bu kuruma biz yerleştirdik, FETÖ'cü diye ihbar eder, attırırız" dedikleri ifadelere yansırken, örgüt üyeleri üzerinde psikolojik baskı oluşturulduğu bildirildi.

FETÖ'nün 17-25 Aralık sürecinin ardından bölgesel değişikliğe gittiği de soruşturmada ortaya konan bir başka ayrıntı. Daha önce İzmir merkezi olan büyük bölgenin 3 ayrı küçük bölgeye ayrıldığı, Antalya ve Denizli'nin de ayrı merkezler haline getirildiği, Uşak'ın Denizli içerisinde yer aldığı, böylece örgütün takibi ve deşifresinin güçleştirilmeye çalışıldığı belirlendi.

Kaynak: AA