TBMM

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında ikinci toplantısını yaptı.

Toplantıda, komisyon çalışma takvimi; komisyonda görevlendirilecek uzmanların belirlenmesi ve komisyona davet edileceklerin tespiti konuları ele alındı.

Petek, toplantının başında yaptığı açıklamada, bütün siyasi partilerin 15 Temmuz darbe girişimine karşı ortak tavır ve dik duruş sergilediğini, uzlaşarak hareket ettiğini söyledi.

Petek, "Geçmişte çok darbe gördük ama 15 Temmuz'da olduğu gibi darbenin birlik ve beraberlik içinde püskürtülmesi tektir. Buradaki birlik ve beraberliği komisyona da yansıtarak, bu ihanet örgütünün tüm yönleriyle araştırılması bizim konumuz olacak. Buradan elde edilecek bilgi ve belgelerle alınması gereken tedbirleri TBMM Başkanlığına sunacaktır." diye konuştu.

Petek'in, çalışırken dikkat dağılmaması için kameraların dışarı çıkmasını istemesi, tartışma başlattı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, bu usulün yanlış olduğunu savunarak, "Siz konuşma yaptıktan sonra 'kameralar dışarı çıksın' demek doğru değil." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, toplantının görsel basına kapalı olmasını anlamanın mümkün olmadığını belirterek, "Buraya gelenleri herkesin dinlemesi lazım. Görsel basına kapalı olması darbe zihniyetini def etmek bakımından doğru olmaz." diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "İlk günden bu kadar şüphe uyandıracak tavırlar bu çalışmalara gölge düşürür. Yazılı basın ile görsel basın arasında neden ayrım gözetiyorsunuz? Ayrım yapılmamalı. Görsel basının burada olmasından bir sorun oluşursa, o zaman yeniden değerlendiririz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, darbenin her yönüyle araştırılacağını, her talebin mutlaka dikkate alınacağını dile getirdi. Birkan, Yenikapı ruhuna, komisyona şimdiden şüphe düşürmenin çalışmalara katkı sağlamayacağını söyledi.

Birkan, diğer komisyonlarda da aynı yöntemin izlendiğini kaydetti.

Komisyonda usulle ilgili konuşurken verilen 3 dakika süre de ayrıca tartışma yarattı.

Dinleme talepleri

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, CHP'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, eski bakanlar Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, İdris Naim Şahin, Efkan Ala, Sadullah Ergin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki Genelkurmay başkanları İlker Başbuğ, Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, Işık Koşaner, Necdet Özel, kuvvet komutanları, eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, eski emniyet genel müdürleri, eski HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gibi isimlerin dinlenmesini isteyeceklerini kaydetti ve divana liste sundu.

Çıray, darbe girişiminden tutuklu bulunanların listede olmadığını, bu kişilerin isimlerini daha sonra çalışma takvimi içerisinde komisyona sunacaklarını kaydetti.

Komisyonun başkanlık divanı seçimlerini anımsatan Çıray, "Yenikapı ruhunu nane ruhuna çevirdiniz." dedi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, "Birbirimize kırıcı olmayalım, ses tonlarımızı ayarlayalım. Yenikapı ruhunu nane ruhuna da tuz ruhuna da çevirmedik." karşılığını verdi.

HDP'li Sancar da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, MİT Müsteşarı Hakan Fidan gibi isimlerin dinlenmesini istediklerini söyledi.

"6 sihirli kelime"

AK Parti Erzincan Milletvekili, komisyonun katip üyesi Serkan Bayram, darbeyi üst akıl ile birlikte gerçekleştiren FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de komisyon tarafından dinlenmesini talep ettiğini söyledi. Bayram, bu çalışmaların, Fetullah Gülen'in iade sürecine de kapı aralayacağını dile getirdi.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, eski başbakanlar Mesut Yılmaz, Tansu Çiller; merhum işadamları İshak Alaton ve Üzeyir Garih'in aileleri; eski siyasetçi Kasım Gülek'in ailesi, Rahşan Ecevit, eski milletvekili Birgün Ayman Güler, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak'ın dinlenmesini talep ettiğini söyledi.

Özdağ, "6 sihirli kelimeye ihtiyacımız var. Bunlar, Cumhuriyet ve demokrasi, hukuk ve adalet, liyakat ve ehliyet. Bu sihirli 6 kelimeyle ilgili bu komisyon küçük meşale yakabilirse Türkiye'nin geleceğine faydalı olur." dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık ise Hüseyin Gülerce, Mehmet Görmez, Latif Erdoğan, Nurettin Veren'in dinlenmesi gerektiğini kaydetti.

MHP'li Erdoğan, kimlerin dinlenmesini isteyeceklerini önümüzdeki günlerde divana sunacaklarını bildirdi.

Haftada 3 gün çalışacak

CHP'li milletvekilleri, komisyona davet edilecek uzmanlar ve kişilerin tespiti yetkisinin komisyon başkanına verilmesiyle ilgili 5. maddenin karar metninden çıkarılması yönünde önerge verdi. Tanrıkulu, "Kimin çağırılacağına komisyon karar verir, başkan bunu yerine getirir." dedi. Önerge, kabul edilmedi.

CHP ayrıca, FETÖ zanlılarının hapishanede birbirleriyle haberleşmede kullandıkları pusula örneklerinin, "bylock" ve "eagle" programlarının kullanıcılarının tam listesinin komisyon üyelerine verilmesi için önerge sundu.

Komisyon, ilk etapta haftanın üç günü, salı, çarşamba ve perşembe günleri toplanacak.

Komisyon bir sonraki toplantısını 11 Ekim Salı günü yapacak.

Muhabir: Alp Özden

Kaynak: AA