İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü'nde çıkan olaylar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal girişimine ilişkin aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, emniyet müdürlüğünü işgal eyleminde yer alan başka bir emniyet müdürünün daha olduğu belirlenirken, olay tarihinde Edirne Emniyet Müdürlüğünde görevli olan şüpheli İsmail Uğuz'un, Aynacı'ya darbe girişimi kapsamında destek olmak amacıyla Vatan Caddesi'nde hazır bulunduğu ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 324 sayfalık iddianamede, şüphelilere ilişkin önemli bir tespit yer aldı.

İddianamede yer alan şüpheli İsmail Uğuz'un, 15 Temmuz 2016'da 4. sınıf emniyet müdürü rütbesinde Edirne İl Emniyet Müdürlüğü emrinde görev yaptığı belirtilerek, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında çıkan olaylar ile ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında, şüpheli İsmail Uğuz'un kullandığı tespit edilen GSM hattının Edirne Sulh Ceza Hakimliğinin 19 Temmuz 2016 tarihli kararına istinaden alınan HTS kayıtlarının incelenmesi sonucunda; olay gecesi darbeci askerlerin işgal etmek için geldiği Vatan Caddesi İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü çevresinde baz sinyalleri verdiğinin tespit edildiği vurgulandı.

Şüpheli Uğuz'un iletişim kayıtlarına ve internet iletişim sorgu sonuçlarına yer verilen iddianamede, telefonun, 15 Temmuz 2016'da saat 16.20 sıralarında Edirne'den, saat 17.18 sıralarında Kırklareli'nden, saat 18.00 sıralarında İstanbul'un Silivri ilçesinden sinyal verdiği, saat 18.00 ile 01.00 arasında hiç telefon görüşmesi yapmadığı, 16 Temmuz 2016'da saat 01.00 ile saat 01.10'da Fatih'te Akdeniz Caddesi No: 122 sayılı yerde (İl Emniyet Müdürlüğüne kısa mesafe) sinyal verdiği, saat 04.09'da Fatih'te Arpa Emini Mahallesi Gureba Hastanesi Caddesi Trafo Yanı Arsa sayılı yerden sinyal verdiği belirtildi.

Görevli olduğu yere çağrılmasına rağmen gitmemiş

İddianamede, şüpheli Uğuz'un, darbe girişimi eylemi esnasında gerek Emniyet Genel Müdürlüğünün göreve davet mesajı gerekse de Edirne İl Emniyet Müdürlüğünün göreve davetine rağmen görev yerine gitmediği, 17 Temmuz 2016'da düzenlenen tutanakta hala görev yerine gelmediği ve üstlerine herhangi bir bilgi vermediği, 18 Temmuz 2016'da düzenlenen telefon ile görüşme tutanağında şüphelinin kullandığı GSM hattını kapattığı ve kendisine ulaşılamadığı, 19 Temmuz 2016'da düzenlenen tutanakta halen görev yerine gelmediği ve üstlerine herhangi bir bilgi vermediğinin tespit edildiği kaydedildi.

Şüpheli İsmail Uğuz hakkında 21 Temmuz 2016'da Edirne Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama emri düzenlendiği anlatılan iddianamede, 14 Ekim 2016'da Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan uygulamalar esnasında şüpheli İsmail Uğuz'un yakalandığı, üzerinde sahte kimlik bulunduğu aktarıldı.

Çelişkili ifade

Şüpheli Uğuz'un alınan ifadesinde darbe girişimi gecesi rahatsızlandığı için Çapa Tıp Fakültesi Hastanesine saat 02.00 gittiğini ve saat 04.10'da taburcu olarak çıkış yaptığını anlattığı belirtilen iddianamede, şüpheli Uğuz ile ilgili İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinin 23 Şubat tarihli yazısında sunulan belgelerden Uğuz'un, 16 Temmuz 2016'da saat 03.51'de iç hastalıkları bölümüne giriş yaptığı, tıbbı müdahalesi bittikten sonra saat 04.11'de çıkış yaptığının tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, şüphelinin ifadesinde beyan ettiği hastaneye giriş saati ile hastane raporunun uyuşmadığı, şahsın darbe girişimin başarısız olduğunu anlaması üzerine hastaneye giderek rapor aldığı değerlendirildiği vurgulandı.

Ayrıca şüphelinin ifadesinde beyan ettiği eşinin Bank Asya'daki hesap durumu ile yapılan araştırmalarda tespit edilen bilgilerin uyuşmadığı, şüphelinin örgütün talimatları doğrultusunda 24 Aralık 2014 tarihi itibarıyla eşinin var olan Bank Asya hesabındaki miktarda ciddi bir artış yaptığı anlatılan iddianamede, şüphelinin "ByLock" programını kullanmadığı söylediğini ancak "ByLock" kullanıcısı olduğuna dair tespitin var olduğu ve söz konusu programı 11 Ağustos 2014 indirdiği bildirildi.

İddianamede, gizli tanık "afyon"un şüpheli Uğuz hakkında, ''İsmail Uğuz, Ankara Koleji mezunudur, 1996 mezunu cemaat mensuplarının genel sorumlusudur, sivil resmilerden sorumlu cemaat mensupları ile irtibatları sağlayan kişidir, gerek İstanbul'da gerek Ankara'da sorumlu düzeyde kişiler ile toplantılara katılır, İstanbul, Ankara ve genel sorumluları bilir, onlarla görüşür, aldığı talimatları alt sorumlulara iletir." şeklindeki beyanlarına yer verildi.

"Hayat kadınlarının üzerine kayıtlı çakma hatlarla irtibat kuruyordu"

İddianamede, 21 Temmuz 2016'da Edirne 155 ihbar hattına yapılan ihbar içeriğindeki "İsmail Uğuz, İstanbul'da çalıştığı dönemlerde personel şubede atama amiriydi. FETÖ örgütüne bağlı abilerinden listeleri alır, ona göre atamalar düzenlerdi. İstanbul'da tankın içinden çıkan hainin samimi arkadaşıydı. Müdür, amir abisiydi. Vatan haini abicikleriyle hayat kadınlarının üzerine kayıtlı çakma hatlarla irtibat kuruyordu." şeklindeki ifadeler anlatıldı.

Şüphelinin HTS kayıtları, hakkındaki ifadeler, hesap hareketleri, "ByLock" kullanıcısı olması ve tüm soruşturma evrakı dikkate alındığında şüpheli Mithat Aynacı ile birlikte darbe girişiminin emniyet ayağı içerisinde yer aldığı vurgulanan iddianamede, "Uğuz'un, suç tarihinde bu amaçla Vatan Caddesi civarında hazır bulunduğu ancak diğer şüphelilerin gözaltına alınması üzerine yakalanmamak için hastaneye giderek kayıt yaptırdığı tespit edilmiş olup, şüphelinin savunmasına itibar edilmeyerek FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olduğu ve atılı suçları işlediği değerlendirilmiştir." denildi.

Kaynak: AA