İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ soruşturması kapsamında örgütün avukatlık yapılanmasına dahil olduğu ileri sürülen 80 avukatla ilgili gözaltı kararı aldı. İstanbul merkezli 5 ilde yapılan baskınlarda 35 avukat gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunanlar arasında Zaman Gazetesi ve Bank Asya ile Akın İpek, Hidayet Karaca, Erhan Tuncel ve Nazmi Ardıç, Yakup Saygılı gibi eski emniyet müdürlerinin avukatları da bulunuyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce 91 şüpheli avukat hakkında gözaltı kararı alınan ve 25'i tutuklanan soruşturma kapsamında aralarında Zaman Gazetesi, Bank Asya, Akın İpek ve eski bazı emniyet müdürlerinin avukatlarının da bulunduğu 80 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.
Bu doğrultuda İstanbul, Antalya, Ankara, Çanakkale ve Edirne'de 77 adrese eş zamanlı baskınlar düzenleyen polis, hakkında gözaltı kararı verilenlerden 35 şüpheliyi gözaltına aldı. Savcılığın gözaltına alınması kararı verdiği şüphelilerden 4'ünün hali hazırda cezaevinde tutuklu bulunduğu, 18'inin yurt dışında olduğu, 6 kişinin de arandıkları adreslerinde bulunmadığı tespit edildi.
17 ilde eski emniyet personeline operasyon
17 ilde eski emniyet personeline operasyon
Örgütün "Türkiye ve İstanbul Avukat Yapılanmasına" mensup oldukları öne sürülen avukatlar, "Danıştay ve Yargıtay'da iş bitirmekle" suçlanıyor. Örgütün avukat yapılanmasının ilk olarak 2008 yılında kurulduğu öne sürülen soruşturmada, "Hidayet Karaca'ya tahşiye davasında ifade vermemesi talimatı verdiği" ileri sürülen A.Y.B.'nin "İstanbul İmamı" olduğu iddia ediliyor. A.Y.B.'nin örgütün avukatlık ofisinde sigortalı olarak gösterildiği ileri sürülüyor.
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltına alma kararı bulunanlar arasında, yapılanmanın "Suriçi İmamı" olduğu iddia edilen E.M., örgütün ilk imamları olduğu öne sürülen A.G., Zaman Gazetesi'nin avukatı N.A., Akın İpek'in avukatı F.Ü., 7 Haziran seçimlerinde Cihan habere bilgi aktarmakla suçlanan Hrant Dink davasında Erhan Tuncel'in avukatı olan E.S, yanında çalışan Bylock kullanıcısı O.Ç., Bank Asya'nın avukatı da bulunuyor.
Ayrıca 17/25 Aralık soruşturmalarının önemli isimlerinden Nazmi Ardıç ve Yakup Saygılı'nın avukatı K.B. ile birçok üst düzey örgüt mensubu ile 53 ByLock kullanıcısı da şüpheliler arasında.
Avukat yapılanmasıyla ilgili 2015'te başlatılan soruşturma kapsamında daha önce de 91 şüpheli avukat için gözaltı kararı alınmıştı. Bu soruşturma kapsamında daha önce 25'i tutuklanan avukatlardan 44'ü ise firari durumdaydı. Soruşturma kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen şüphelilerin itirafları ve bazı avukatların Bylock kullandığının tespit edilmesi üzerine yeniden harekete geçen savcılık, gözaltı kararlarını dün alarak, bugün operasyona start verildi.
İstanbul merkezli Antalya, Ankara, Çanakkale ve Edirne'de şüphelilere ait 77 ikamet ve iş yerini basan polis, haklarında gözaltı kararı bulunan 80 şüpheliden 35'ini yakaladı. Diğer şüphelilere yönelik çalışmaların ise sürdüğü bildirildi.
  
 
23.03.2017 11:25:06
Kaynak: Cnnturk