RAMALLAH - Qays Abu Samra,Zeynep Hilal Karyağdı

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, Filistin yönetimi ve Fetih'in İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa üzerindeki planlarına karşı koyacağını belirtti.

Alul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in şu an yürüttüğü politikaların, bölgedeki çatışmaları "siyasi"den "dini"ye dönüştürebileceği uyarısında bulunarak, "İsrail'in, dedektörler, kameralar gibi Aksa'daki her türlü egemenliğini reddediyoruz." dedi.

Müslümanların kutsal mekanlarını korumaktan geri durmayacaklarını belirten Alul, "Filistin yönetimi, Fetih hareketi ve Filistin halkı, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa üzerindeki planlarına karşı koymaya karar verdi. Görünen o ki işgalciler, Kudüs'ün ve Aksa'nın dini boyutunu, Filistinliler ve tüm Müslümanlar için ne kadar önemli olduğunu anlayamıyor. Kudüs, Peygamberimizin isra mekanıdır." diye konuştu.

İsrail'in Aksa'ya yönelik uygulamalarının Filistin halkının Harem-i Şerif'i savunma içgüdüsünü harekete geçirdiğine dikkati çeken Alul,"Binlerce vatandaşın canlarıyla Aksa'yı savunduğunu gördük. Tüm engellemelere rağmen Aksa'nın kapılarına gidiyorlar. Kudüs tüm insanlığındır. Bu yüzden Müslümanların yanı sıra Hristiyanların buraya gelerek Aksa'yı koruduğunu gördük. İsrail Aksa'yı Yahudileştirmek ve kontrolü altına almak için 14 Temmuz Cuma günü yaşanan olayı kullanarak Harem-i Şerif'i zamansal ve mekansal olarak bölme planını uyguluyor. Bizim tutumumuz sabit. Burası İslami dini bir mekandır. İslami Vakıfların idaresinde olması gerekiyor." diye konuştu.

"Sorun çıkartanlar işgalciler"

Alul, Filistin'de tüm dini mekanların barış ve güvenlik vahaları olduğunu belirtirken, "Sorun çıkartanlar askerleriyle, silahlarıyla işgalciler. Camiye yerleşimci sürüleri getiriyorlar. Bu durum Müslüman cemaati rahatsız ediyor. Neticede güvenlik sıkıntısı doğuyor." ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin yönetimi olarak İsrail ile tüm ilişkileri askıya aldıkları açıklamasını hatırlatan Alul, "Açıklamalar çok net. İsrail ile güvenlik koordinasyonu dahil ilişkilerin durdurulması kararı alındı. Filistinlilerin içi rahat etsin." diye konuştu.

"Tepkilerin, olayın boyutuna denk olmasını temenni ediyoruz"

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı, Hamas'a da bölgedeki gergin ortamda birlik çağrısında bulundu. Hamas'ın Abbas'ın açıklamalarından istifade edip Gazze'deki idari kurulu feshederek bölünmüşlüğe son vermesini isteyen Alul, "Hamas'ın bu fırsatı kaçırmamasını temenni ediyoruz." dedi.

Alul ayrıca, Abbas'ın Aksa'nın yanında yer almaları için dünya liderleri ile görüşmeler yaptığına dikkati çekerek, "İslam alemi ve Arap dünyasına tutumlarından ötürü teşekkür ederiz. Ancak olay göründüğünden daha büyük. Tepkilerin, olayın boyutuna denk olmasını temenni ediyoruz. İşgalcilere karşı daha ciddi tutumlara ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'i iki gün sonra açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa'nın kapılarına gelerek namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kaldı.



Kaynak: AA