Danıştay 10. Dairesi, Tekirdağ Limanı'ndan denize sakıt arabada ölen 4 bireyin çocuklarına, 1 milyon 400 bin teklik tazminat ödenmesine bağlı evcil duruşma kararını onadı. Evlilik hazırlığı özne evlatlarının çeyizlerini atmak neredeyse İzmir'den yola çıkan Eriş ve Gülhan aileleri, Bandırma'dan arabalı feribota bindi. Feribot, Tekirdağ Limanı'na yanaştığında süresince 4 bireyin yer aldığı anahtar denize düştü. Olayda, arabada olan dünürler Ahmet Gülhan ve Zeynep Gülhan ile Vecdet Eriş ve Aysel Eriş yaşamını kaybetti. 

Ölenlerin evlatları Hülya, Esra, Selvi ve Mustafa Gülhan ile Bilal ve umut Erciş, rastgele birisi düşüncesince 500'er bin teklik edinmek neredeyse toplanmış 3 milyon müfret ödence davası davası açtı.Davaya icra vekili Tekirdağ yönetim Mahkemesi, vakada Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ağırbaşlı derecede işlev kusuru bulunduğuna değişmeyen verdi. Mahkeme, toplanmış 1 milyon 400 bin teklik tinsel tazminatın, davanın açıldığı gün 4 Nisan 2013 tarihinden itibaren işleyecek kanuncu faiziyle mahkemeli idarelerce, ufaklıklara ödenmesine hükmetti.

dare Mahkemesinin kararında, iskele üstünde engel neredeyse yasaklayıcı unsurların bulunmadığı, liman üstünde lazım manipülasyon hizmetinin yeteri kadar yapılmadığı, iskele üstündeki olan aydınlatmanın anahtar kullanması düşüncesince ehliyetli bulunmadığı tespitleri yapıldı.Kararda, 'Bu haliyle liman, yük, geçici ve anahtar düşüncesince kullanıma amelî bulunmadığı için Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ile lazım tetkik ve teftiş vazifesini adına getirmeksizin hem ağırlık hem geçici ve anahtar düşüncesince kullanıma amelî sıfır limana 'Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi' düzenleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ağırbaşlı derecede hizmet kusuru bulunmuş yer aldığı kararına varılmıştır' denildi.

Bakanlık temyiz etti

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının sonucu temyiz etmesi üzerine, dosya Danıştay'a geldi.

Danıştay 10. Dairesi, temyizen incelenen kararın, kökler ve hukuka makul olduğuna değişmeyen vererek, temyiz istemini reddetti ve Tekirdağ yönetim Mahkemesinin kararını oy birliğiyle onadı.

Kaynak: AA