Referandum yapacağını duyurarak İspanya'dan ayrılmak isteyen Katalonya'nın ardından Avrupa'daki diğer 36 özerk bölge de bağımsızlık hayali kurmaya başladı. Batılı ülkeler bu durum karşısında Ortaçağ'a dönmenin korkusunu yaşıyor.

İspanya hükümetinin, yasadışı ilan edilmesine rağmen Katalonya 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapmayı planlıyor. Barselona ve Madrid yönetimi arasında gerilim sürerken, tüm Avrupa'yı korku sardı. Ay başında yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun Avrupa'daki ayrılıkçı hareketlerin bağımsızlık hayalini yeniden gündeme getirdiği konuşuluyor.

FEODAL AVRUPA HARİTASI

Avrupa feodal toplulukların bir araya gelmesiyle devletleşmiş bir yapıya sahip. Her ne kadar bir ve beraber olarak birlik içinde yaşasalar da zaman zaman bu topluluklardan hep bağımsızlık çığlıkları yükselmekte. Bunlardan en başta geleni Katalonya olurken, bağımsızlık emeline en yakınlaşan da yine onlar oldu. Katalonya gibi bağımsızlık hayali kuranlardan diğerleri de İspanya ve Fransa arasında bulunan Bask ve Almanya'daki Bavyera bölgeleri ve elbette İskoçya. Avrupa'nın yeni korkusu ise Katalonya bağımsız olursa devamı da “çorap söküğü gibi” gelir mi düşüncesi.

ORTAÇAĞ AVRUPASI'NA DÖNÜŞ

Konuyla ilgili araştırma yapan kaynaklar 37 farklı topluluğun bağımsızlığını almasıyla oluşacak olan haritayı çizdi. Buna göre Avrupa'da bağımsızlık ilanıyla harita feodal Ortaçağ Avrupası'na dönüldüğünü gösteriyor. Bağımsızlık dalgasının yayılması durumunda önünün alınamayacağından endişe eden Avrupa, olası senaryoya ilişkin yayınlanan haritayı “Ortaçağ Avrupası” olarak betimledi.

İSKOÇLAR AYRILMAK İSTİYOR

Bask ve Bavyera'nın ayrılık fikri gibi İskoçlar da ayrılık düşüncesine ilişkin faaliyetlerde bulunmuştu. 2014 yılında bağımsızlık referandumunda hayır kararı alan İskoçlar, yeniden bağımsızlık referandumunda karar kılmış, bu yıl içinde onlar da sandık başına gitme kararını almıştı.


Kaynak: Gunes
http://www.gunes.com/dunya/feodal-beylik-donemi-kapida-819379