Cumhuriyet / Ankara- Deniz Feneri e.V. soruşturmasında şüphelilere Kanal 7’nin aranacağı bilgisini önceden söylediği belirtilen AKP’li Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz’ın adı Almanya’daki davanın bilirkişi raporlarında çıktı. Türkiye’deki soruşturma dosyasında da yer alan rapora göre Korkmaz; Aytaç Et ve Sanayi ve Ticaret AŞ’nin başındayken, Deniz Feneri e.V. ile 4 bin 836 kurbanlık kesilmesine yönelik 483 bin 600 Avro’luk sözleşme imzaladı. 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra şüpheliler Zekeriya Karaman ve Zahid Akman ile Nehir Medya şirketini kuran Kırıkkale Belediye Başkanı Korkmaz’ın Kırıkkale Belediyesi’ndeki özgeçmişinde 2000-2003 tarihleri arasında da Aytaç Grup Başkanı olarak görev yaptığı belirtildi. Bu bilgi de gözleri Almanya’daki dava dosyasını çevirdi. Almanya’daki soruşturma kapsamında hazırlanan geçici bilirkişi raporunda, Deniz Feneri e.V. ile Aytaç şirketi arasındaki alışveriş de irdeleniyor. 

 

483 bin Avro’luk anlaşma

Rapora göre, 11 Şubat 2003 tarihi itibarıyla Mehmet Gürhan tarafından temsil edilen Deniz Feneri e.V. ile Genel Müdür Veli Korkmaz tarafından temsil edilen Aytaç Et ve Sanayi ve Ticaret AŞ arasındaki sözleşmeyle Aytaçın 11-13 Şubat 2003 yılında 4 bin 836 kurbanlık kesmesi kararlaştırıldı. Bir kurban hissesi 100 Avro tutacaktı. 483 bin 600 Avro tutarındaki toplam sözleşme bedelinin 15 Mart 2003 tarihine kadar Aytaç hesabına havale edilmesi planlandı. Aytaç şirketinin, sözleşme ekinde ifade edilen ve detaylı tanımlanan et ürünlerini ve diğer gıda maddelerini 31 Aralık 2003e kadar Deniz Fenerinin istediği adrese sevkini yapacağı belirtilen raporda, buna karşın Bu alıcı adreslerinin görüldüğü belgeler mevcut değildir ifadesi dikkat çekti. Raporda, 31 Aralık 2003 tarihli fatura fazlasından da görüldüğü gibi 11 Şubat 2003 tarihli sözleşmeye Aytaç tarafından uyulmamıştır, çünkü 2003 yılı için önceden sözleşme ile belirlendiğinden daha fazla fatura kesilmiştir denildi.

1 Ekim 2002den 19 Ekim 2002ye kadar düzenlenen 16 faturada, fatura adresi olarak sadece İstanbuldaki adresi ile Türk Deniz Feneri Derneğinin belirtilmiş olmasının dikkat çekici olduğu belirtilen raporun sonuç kısmında, şu ifadeler yer aldı:

Özet olarak 2002 yılından 2007 yılına kadar olan araştırma döneminde mevcut bulunan 386 faturadan yahut fatura irsaliyesinden yukarıda bahsedilen 7 Şubat 2005 tarihli fatura haricinde, faturalanan sevkıyatların gerçekten yapıldığını şeklen belgeleyecek belge bulunmamaktadır. En az 237 faturada fatura üzerinde irsaliye yahut bir sevk ve tarihi bulunmaması nedeni ile bunun ötesinde faturalanan sevkıyatların ne zaman yerine getirildiği açık değildir. Bu durum mevcut faturaların yaklaşık yüzde 60ında söz konusudur.

Raporda, avans ödemeleri ile karşılaştırıldığında yapılan peşin ödemeler ile ilgili olarak 1.648.598, 13 Avro tutarında faturanın eksik olduğu belirtildi. Buna ilişkin e.Vnin muhasebecisi Firdevsi Ermişin ifadesine yer verilen raporda, Ermişin eksik faturaları Şubat 2007deki bir Türkiye ziyaretinde Kanal 7 Mali İşler Başkanı Harun Kapıyoldaşa ilettiğini, bana bunu neden daha önce söylemedinyanıtını aldığını, kendisinin de Aytaçtakiler bizim onlara ne kadar ödeme yaptığımızı biliyorlar. Neden biz onlardan fatura talep etmek zorunda kalıyoruz. Onlara bunu durmadan hatırlatmak benim görevim değildiye karşılık verdiğini söyledi.

Cumhuriyet