Almanya’da sanıkları 1 yılda yargılanıp mahkum edilen, Türkiye’de ise soruşturması 3 yıl süren Deniz Feneri Davası’na sonunda mahkeme bulundu. 5 aydır İstanbul-Ankara arasında sürüncemede kalan dava, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Ankara’nın “yetkisizlik” kararını yerinde gören mahkeme, duruşma tarihini 16 Ocak 2013 olarak belirledi.

Deniz Feneri e.V. Davası’na beş ay sonra gün verildi!
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 16 Ocak 2013’te Çağlayan’da yapılmasına karar verdi.

Almanya’da sanıkları bir yılda yargılanıp mahkum edilen, Türkiye’de ise soruşturması 3 yıl süren Deniz Feneri davasına 5 aylık aradan sonra mahkeme bulundu. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Almanya’daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma sonucunda açılan davanın ilk duruşmasının 16 Ocak 2013’te yapılmasına hükmetti. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 20 sanık hakkında açılan davada verdiği “yetkisizlik” kararına ilişkin dosya üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme düzenlediği tensip tutanağında, söz konusu “yetkisizlik” kararını yerinde görerek, davanın ilk duruşmasının 16 Ocak 2013’te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde yapılmasına oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme heyeti, ayrıca ilk duruşmada hazırlanan 520 sayfalık iddianamenin okunması için TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazılarak bir spikerin duruşmada hazır bulunmasını istedi. Heyet, sanık ve avukatlara duruşma tarihinin bildirmesini de kararlaştırdı.

Aylar süren inceleme
Almanya’daki Deniz Feneri e.V davasının Türkiye ayağıyla ilgili 9 Nisan 2012 günü dava açıldı. İddianameyi inceleyen Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, “Dernek paralarının aktarıldığı iddia edilen şirketlerin merkezi İstanbul” diyerek, 15 gün sonra yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı İstanbul’a gönderdi. Daha önce de İstanbul’da yapılan ilk suç duyurusu üzerine derneğin yurtdışında olması ve “Yurtdışında işlenen suçlar Ankara’da görülür” gerekçesiyle İstanbul savcılığı dosyayı Ankara’ya göndermişti. İstanbul Adliyesi ise 5 aydır incelediği dosya için kararını dün verdi. Yaklaşık 3 ay tutuklu kalan RTÜK eski Başkanı Zahit Akman dahil 20 sanık hakkında yürütülen soruşturmada 3 savcı görevden alınmş ve hakklarında dava açılmıştı.

yeniçağ