TBMM

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Ahmet Berat Çonkar, Almanya Parlamentosunda görüşülmesi öngörülen Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıya ilişkin, "Hakkında hukuki, akademik ve bilimsel bir uzlaşı bulunmayan 1915 olayları konusundaki bu ön yargılı, keyfi ve hukuksuz girişime karşı Federal Meclisi aklı selime davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çonkar, yaptığı yazılı açıklamada, Alman Federal Meclisi'nde görüşülmesi öngörülen, tarihi olgular ve hukukla bağdaşmayan karar tasarısını şiddetle kınadığını belirtti.

Türkiye'ye karşı derin bir ön yargı, taassup ve kibirle kaleme alınan bu tasarıyı öne sürenlerin, meselenin özüyle ilgilendiklerinden veya Türkiye-Ermenistan ilişkilerine katkı vermek istediklerinden bu işe el atmadıklarını vurgulayan Çonkar, "Bu tasarıyı destekleyenler, kendi siyasi gündemleri için Federal Meclisi tarihi ve stratejik bir hataya sürüklemektedir." ifadesini kullandı.

Bu meselenin, uluslararası hukukta tanımı açık ve kesin olarak yapılmış ancak yetkili mahkemelerin karar verebileceği bir konu olduğunu aktaran Çonkar, şunları kaydetti:

"Federal Meclisin, hukukun üstünlüğünü, düşünce ve ifade özgürlüğünü gözardı ederek, kendisini yargı organı yerine koyup bu vahim iftirayı Türklerin sırtına yüklemeye çalışması ne Almanya'nın kendi geçmişiyle ne de bu ülke ile dostluk ve müttefiklik ilişkilerimizle bağdaşmamaktadır. Federal Meclisin bu tasarıyla, temsil ettiği insanlar arasında bulunan milyonlarca Türk kökenli Alman vatandaşının düşüncelerini ve hafızasını yok sayarak, bu toplumun kimliğini yaralamaya çalışan bir anlatıyı 'Türk kökenli vatandaşların uyumuna katkı teşkil edeceği' gerekçesi ile genç nesillere dayatma çağrısı da çarpık bir entegrasyon anlayışını ortaya koymaktadır."

"Böyle bir haksızlığı 79 milyon Türk vatandaşı asla unutmayacaktır"

Açıklamasında, "Bu tasarı Alman toplumunun bütünlüğünü pekiştirmeyecek, aksine Türk kökenlilerin Almanya'ya aidiyetlerini sorgulatacak, kendisini temsil etmekle yükümlü ancak görüşlerini dikkate almayan kurumlara güvenini sarsacaktır." görüşünü savunan Çonkar, şu ifadelere yer verdi:

"Federal Meclisin bu dayatmacı tavrının arkasında Türkleri öz tarihlerine ve kimliklerine yabancılaştırmak ve asimile etmek anlayışı yatmaktadır. Birinci Dünya savaşı koşullarında Anadolu'da yaşanan ve bütün tarafların acılar çektiği 1915 olayları Türkiye'de tabu olmayıp, özgürce ve açıkça tartışılan bir konudur. Hakkında hukuki, akademik ve bilimsel bir uzlaşı bulunmayan 1915 olayları konusundaki bu ön yargılı, keyfi ve hukuksuz girişime karşı Federal Meclisi aklı selime davet ediyoruz. Bu girişimin Türkiye için hiçbir anlamı yoktur. Ne var ki böyle bir haksızlığı 79 milyon Türk vatandaşı ile Almanya'nın ve dünyanın her yerinde yaşayan vatandaş ve soydaşlarımız asla unutmayacaktır. Bu girişim Türk-Alman ilişkilerinde kara bir leke olarak kalacaktır."

Muhabir: Alp Özden

Kaynak: AA