WASHINGTON

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, makroekonomik göstergelerin iyileşmeye devam ettiğini belirterek, Fed'in yıl sonundan önce faiz artırma yolunda ilerlediğine işaret etti.

Fischer, Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında Washington'da düzenlenen 31. Uluslararası Bankacılık Semineri'nde konuştu.

Konuşmasına cuma günü açıklanan istihdam verileriyle başlayan Fischer, "Cuma günü açıklananlar dahil olmak üzere iş gücü piyasasına ilişkin son veriler güçlüydü ve iyileşmenin sürdüğünü gösterdi" değerlendirmesini yaptı.

Fischer, ayrıca iş gücüne katılım oranındaki artışın çok memnun edici bir gelişme olduğunu ve işsizlik oranının uzun vadeli normal seviyesine yaklaştığını vurguladı.

Ayrıca, yılın ilk yarısında yüzde 1 genişleyen ekonominin ikinci yarıda ivmelenerek yüzde 2,75 büyüyeceği öngörüsünü paylaşan Fischer, enflasyonun da Fed'in yüzde 2 hedefine doğru ilerlemekte olduğunu dile getirdi.

Eylülde faizi sabit tutma kararı "kılpayıyla" alındı

Fischer, para politikasıyla ilgili değerlendirmelerine Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) eylülde faiz değiştirmemeye zor karar verdiğini bildirerek başladı.

Fischer, sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomik görünüme yönelik pozitif görüşümüz ışığından neden eylül toplantımızda faiz artırmadığımız sorulabilir. Kararımız kılpayıyla (close call) alındı ve faiz oranının sabit bırakılması ekonomiye yönelik güven eksikliğinden kaynaklanmadı. İş gücü piyasası güçlenmeye devam ediyor ve biz bunun sürmesini bekliyoruz. Enflasyon düşük olsa da zaman için yüzde 2 hedefine yükselmesini bekliyoruz."

Bu anlamda, ekonominin kademeli faiz artırımlarına izin verecek şekilde iyileşmesini öngördüklerini vurgulayan Fischer'in yorumları, Fed'in yıl bitmeden faiz artışına gitme yolunda ilerlediği şeklinde yorumlandı.

Fed'in bu yılki son iki toplantısı 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Piyasa aktörleri, Fed'in sinyalini verdiği 25 baz puanlık tek faiz artışının, başkanlık seçimleri dolayısıyla kasımda değil aralık toplantısında yapılabileceğini tahmin ediyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Kaynak: AA