Amerikalı ekonomistler, zayıflayan ekonomi, finansal dalgalanmalar ve başkanlık seçimleri nedeniyle ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl aralık ayında en fazla bir faiz artışı yapabileceğini öngörüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yarın sona erecek ocak ayı toplantısı öncesinde AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan ABD'li ekonomistler, Fed'in 2016'da faizleri ya bir kez artıracağı ya da hiç artıramayacağı görüşünde birleşti.

Mott Capital Management Portföy Müdürü Michael Kramer, ABD'de son dönemde sanayi sektöründeki yavaşlamanın sürdüğüne, iş gücü piyasasında hala kayda değer gevşeklik bulunduğuna ve enflasyonun düşük seyrettiğine dikkati çekti.

'Faiz artışı için tek ihtimal aralık'

Fed'in bu nedenle faiz artışı için tıpkı 2015'teki gibi yıl sonuna kadar beklemek zorunda kalacağını savunan Kramer, 'Küresel piyasalarda çok fazla volatilite, ABD ekonomisinde ise çok fazla zayıflık var. Fed, yılın ilk 6 ayında faiz artışı için yeterli pozitif veriye sahip olmayacak. Bu durum bizi Fed'in, ABD başkanlık seçimlerinden sadece 1,5 ay önce yapılacak eylül toplantısına götürüyor ancak bence Fed tam seçim öncesi harekete geçmek istemeyecek. Dolayısıyla 2016'da faiz artışı için tek ihtimal olarak aralık toplantısı kalıyor' diye konuştu.

'4. parasal genişlemeyi görebiliriz'

Kramer, gelişmiş ülkelerdeki farklılaşan para politikalarıyla tetiklenen finansal dalgalanmaların, ABD ekonomisindeki zayıflamayla birlikte artarak devam edebileceğini de dile getirdi.

Bunun, Fed'i sıkılaştırma yerine dördüncü parasal genişlemeye itebileceğini ileri süren Kramer, 'Eğer ekonomik görünüm iyileşmezse dördüncü parasal genişlemeyi görebiliriz' dedi.

'Uluslararası olumsuzluklar Fed'i bekletecek'

Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke de ABD ekonomisine ilişkin verilerin zayıflığına vurgu yaparak, 'ABD hala büyüme resesyonundan (growth recession) çıkamadı. Büyüyoruz ancak hem nominal hem de reel bazda uzun vadeli trendlerin altında büyüyoruz. ABD ekonomisi diğer ülkelere kıyasla daha iyi olsa da çok iyi durumda değil' uyarısında bulundu.

Hanke, ayrıca birçok ülkenin finansal ve ekonomik dalgalanmaların yanı sıra siyasi sorunlarla karşılaştığına dikkati çekerek, 'Yaşanan uluslararası olumsuzluklar, Fed'in harekete geçmeden önce daha fazla beklemesine neden olacaktır' görüşünü de paylaştı.

Kaynak: AA