Adil Davud isimli ABD doğumlu müslüman genç, iki buçuk hafta önce Chicago’da bir barın önünde bomba patlatmak üzereyken FBI tarafından yakalandı. Aslında Davud terör eylemini “başarıyla” tamamlamıştı, ancak bomba sandığı düzenek sahteydi ve bu nedenle patlamadı. Üstelik bu düzenek, Davud’la aylardır temas halinde bulunan iki FBI ajanı tarafından ona temin edilmişti!

FBI ajanları Davud’la internet üzerinden arkadaşlık kurdu
Davut’la ilgili soruşturma aylar önce, ABD iç istihbarat örgütü FBI’ın bir elektronik posta mesajını fark etmesiyle başladı. Chicago’nun kenar mahallelerinden birinde olduğu anlaşılan bir elektronik posta hesabı, cihat çağrısı yapan ve Amerikalıları öldürmekten bahseden bir mesajın yayılması için kullanılıyordu. İki FBI ajanı elektronik posta hesabının Adil Davud adlı, ABD doğumlu 18 yaşındaki bir gence ait olduğunu tespit ettiler. Aslında Adil Davud, FBI ajanları onunla temasa geçtiğinde henüz 17 yaşındaydı.

Bundan sonra ajanlar, Davud’la haftalar boyunca internet üzerinden temas kurdu, sohbet etti, hatta onu ABD topraklarında bir terör eylemi yapmaya teşvik etti. FBI ajanları bununla da kalmadı, mayıs ayında Adil Davud’u New York’ta yaşayan bir cihatçı olarak sundukları bir başka FBI ajanıyla tanıştırdılar. Bu kişinin Davud’a sahte bir bomba düzeneği temin ettiği ve Davud’un eylem girişiminde bu düzeneği (elbette gerçek zannederek) kullandığı açığa çıktı.

Bu arada FBI ajanları haftalarca Adil Davud’un eylem planının ayrıntılarını onunla tartıştılar. Hedefi tam olarak bilinmese de, Davud ajanlarla yaptığı konuşmalarda onlara bu bardan söz etmiş, barın bir içki dükkanının yanında olması ve ara sıra konserlere ev sahipliği etmesi nedeniyle “cazip” bir hedef olduğu verisine ulaşmışlardı.

FBI’ın “terörle mücadele” taktiği: Terörist yetiştirmek!
Adil Davud şimdi 18 yaşında ve belki de ömrü boyunca hapiste kalacak. FBI, Davud ve bir başka arkadaşını tespit ettiğinde bütün suçları El Kaide’nin geçtiğimiz yıl Yemen’de öldürülen liderlerinden Enver el Evlaki’nin bazı makalelerini internette paylaşmak ve sanal alemde cihattan bahsetmekti. Belli ki sorunlu bir genç olan Davud, bombalı eylem yaparak onlarca sivili öldürmeye kalkışacak gerçek bir teröriste ABD istihbaratı tarafından dönüştürüldü. FBI, ona aylar boyunca söylediklerini eyleme dökme telkininde bulunmakla kalmadı, genci suçüstünde yakalamak için ona eylemini gerçekleştireceği (sahte) bomba düzeneğini de temin etti.

Üstelik ABD istihbaratı Adil Davud örneğinde uygulanan bu taktiğe neredeyse rutin olarak başvuruyor. 2010 yılında yine Chicago’da Lübnanlı bir göçmene sahte bomba verilmiş ve bu genç de bombayı bir çöp tenekesine yerleştirirken “suçüstü” yakalanmıştı. 2009 yılında ise Ürdünlü bir kişi, Dallas’ta 60 katlı bir binayı yine FBI’dan aldığı sahte bombayla havaya uçurmaya kalkışmıştı.

Russia Today’e olayla ilgili demeç veren, “Terör Fabrikası” başlıklı kitabın yazarı Trevor Aaronson, 11 Eylül saldırısından bu yana FBI’in 50 civarında kişiyi benzer taktiklerle “terörist” haline getirdiğini açıklıyor. Aaronson, ocak ayında Portland'da da aynı taktik kullanılarak çok benzer bir operasyon yapıldığını hatırlatıyor.

Hele bir reşit olsunlar…
Ancak FBI’ın son “terörle mücadele” eyleminde yaptığı bir başka kurnazlık daha var. Adil Davud ve son anda eylem yapmaktan vazgeçen bir başka arkadaşı henüz 18 yaşından küçükken FBI tarafından tespit ediliyor. FBI ajanları, gençlerin psikolojik yardım almasını sağlanmak yerine, gençleri cihada teşvik ediyor ve bu arada 18 yaşına basmalarını bekliyor. Böylece “suçüstü” yakalanan Adil Davud, bir yetişkin olarak yargılanmış ve muhtemelen çok ağır bir cezaya çarptırılmış olacak.

Olayın bir başka ilginç boyutu ise Adil Davud’un FBI tarafından açıkça kandırılması. Davud’un eylem yapmaktan vazgeçen arkadaşı, mahallelerindeki şeyhe danıştığını ve şeyhin kendisine bu tür bir eylemin dine uygun olmadığını söylemesi sonrasında eylemden vazgeçtiğini söylüyor. FBI ajanları ise Davud’a aynı şeyhi tanıdıklarına, cihadın ve şiddetin meşru olduğunu söylediğine ikna ediyor. Başka bir açıdan bakıldığında, “terörle mücadele eden” ABD istihbaratı cihat fetvası vermiş oluyor!

(soL-Dış Haberler)