Meclis gündemindeki tasarının genel gerekçesinde finansal kiralama şirketlerinin güvenilir ve etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdüremediği tespit edilmekte ve bu şirketlerin güvenilir ve etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için bu kanun tasarısının hazırlandığı belirtilmektedir.

FAKTORİNG FATURA MERKEZİ KAYIT SİSTEMİ

Tasarı ile faktöring şirketleri birliği nezdinde fatura merkezi kayıt sistemi kurulması öngörülmektedir. Genel gerekçe de konu ile ilgili şöyle demektedir:

-          Faktoring işlemlerine konu olan alacakların, gerçekleşmiş bir ticari faaliyetten doğmuş olmasını ve aynı faturaya dayalı alacaklıların bir den fazla faktöring işlemine konu edilmemesine teminen  Faktoring Şirketleri Birliği nezdinde Fatura Merkezi Kayıt Sistemi  kurulması öngörülmektedir.

MEVZUATA AYKIRI İŞLEMLERE İDARİ VE ADLİ PARA CEZALARINI GETİRİLİYOR.

Mecliste bekleyen tasarı ile Finansal Kiralama Şirketlerin, Faktoringlerin ve Finans Kurumlarının mevzuata aykırı işlemlerine idari ve adli para cezaları öngörülmektedir.

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı'nın Tam Metni, Genel Gerekçe ve Madde Gerekçeleri Metni İçin TIKLAYINIZ.