İSTANBUL - MURAT BİRİNCİ

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar, faktoring sektöründe geçen yıl yüzde 25'lik bir ciro artışı yaşandığını ve bu yıl ise artış oranının yüzde 20 seviyesinde gerçekleşebileceğini bildirdi.

Faktoring sektörünün 2017 performansı ve bu yıla ilişkin öngörülerini AA muhabiri ile paylaşan Baydar, faktörün sektörü olarak işlerinin yüzde 80'inin yurt işi işlemlerden oluştuğunu belirtti.

Baydar, sektörün iş hacminin ülkenin ticareti ile yakın ilişkisi olduğunu ve faktoringin ticareti finanse ettiğini söyledi. Dolayısıyla ticaretteki artışın faktoring sektörünün iş hacmini olumlu, ticaretteki düşüşün olumsuz etkilediğini söyleyen Baydar, "Yıllar içinde ciddi istatistiklerimiz oluştu. Ülkenin milli geliri yüzde kaç ise onu karesini alın, o yılki yurt içi faktoring sektöründeki büyümeyi bulursunuz. Örneğin yüzde 8-9 büyüme yaşadığımız yıllarda ciromuz yaklaşık yüzde 70 arttı. Ülke ekonomisi yüzde 5 daralınca ciromuz yaklaşık yüzde 30 kadar küçülür. Bu anlamda ülkenin ticaret nabzını ölçmek için faktoring sektörüne bakmanız sizlere doğru yol gösterecektir." ifadelerini kullandı.

Tükiye'de faktoring sektörünün milli gelire oranının yüzde 6'nın üzerinde olduğunu ve Avrupa'daki benzer ülkelerde bu oranının yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu dile getiren Baydar, bu oranlara ulaşabilmek için sektörün iş hacmini yüzde 50 artırması gerektiğinin altını çizdi.

Baydar, faktoringin ağırlıklı olarak KOBİ'lere hizmet verdiğini ve KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Sektör tarafından geliştirilen "tedarik zinciri finansmanı"nın hem uygulama hem ciro anlamında ticaretin döngüsüne destek sağlayan bir çözüm olduğunu aktaran Baydar, şöyle devam etti:

"Tedarik zinciri finansmanı, tedarikçilerin satış yaptıkları alıcının kredibilitesinden faydalanarak finansal kuruluşlarca vadeyi beklemeden finanse edildiği, alıcıların da finansal kuruluşlar aracılığıyla kendi nakit akışlarını yönettiği bir sistem. Bu merkezi sistem altyapısı ile alıcılar, çoklu tedarikçiler ve finansal kurumları elektronik ortamda verilen onaylarla ilerleyen basit bir mekanizmaya kavuşuyor. Özellikle e-fatura kullanan müşterilerin tedarik zinciri platformunda finansmana ulaşmaları dakikalar içinde gerçekleşmiş olacak. Sistemin bir diğer özelliği yurt dışında uygulamaya başlanan alacakların elektronik ortamda devrinin, sağladığı altyapı sayesinde ülkemizde de uygulanacak olması. Taraflar, bu sistemde kayıtlarını elektronik ortamda saklayabilmeleri için alacaklarını istediği anda başkasına devredebilecekler. Böylece tedarik zinciri platformu firmaların nakit değeri olan alacaklarını bir alışveriş yöntemi olarak kullanımlarını kolaylaştıracak."


Kaynak: AA