Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin faizsiz finans konusunda daha hızlı gelişmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP Finance Initiative-UNEP FI) ve Global Compact Türkiye tarafından Borsa İstanbul Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 4. Sürdürülebilir Finans Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınma ile refahın toplumun bütün kesimine dağıtılmasını ve nesilden nesile aktarılmasından bahsettiklerini söyledi.

Faizsiz finans konusuna değinen Yılmaz, faizsiz finansın üç hususta finansal sisteme önemli katkılar sağlama potansiyeli bulunduğunu ifade etti.

Yılmaz, "İlk olarak başta faiz hassasiyeti olan kesim olmak üzere finansal tabana yayılmaya katkı sağlamakta, ikincisi varlığa dayalı finansman modeli ve risk paylaşımı esasları ile KOBİ finansmanına ve kamu yatırımlarına uygun finansman yöntemlerine destek oluyor. Üçüncüsü de risk paylaşımı esası ile spekülatif işlemlere izin vermemesi gibi özellikleri sayesinde geleneksel finans sistemine göre daha düşük sistemik risk taşıyor. Dolayısıyla bu konuda Türkiye olarak daha hızlı gelişmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye'nin faizsiz finans konusunda belli bir mesafe aldığını ancak katılım bankacılığının toplam bankacılık sektöründeki payının yüzde 5 civarında olduğunu kaydeden Yılmaz, dünyada küresel faizsiz finans aktif toplamının 2 trilyon dolara yaklaştığını bildirdi.

Bu rakamın 2020 yılı itibarıyla 4 trilyon dolarlara ulaşacağının ifade edildiğini aktaran Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Türkiye'de aktif büyüklüğü şu anda 120 milyar liraya yükselmiş durumda. Önümüzdeki dönem burada ciddi bir gelişim imkânı var. İstanbul Uluslararası Finans Projemizin ciddi bir unsurunu oluşturuyor. Türkiye'yi sermaye için bir cazibe haline getirmek istiyoruz. Farklı enstrümanlarla finansal sistemimizi genişletmek ve derinleştirmek istiyoruz."

'Silopi'de altyapıdaki tahribatları İller Bankası kanalıyla gideriyoruz'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) tarafından Yeşilköy'de düzenlenen "İş Kadınlarının Ülke Kalkınmasındaki Yeri" toplantısında yaptığı konuşmada da terörün verdiği zararlardan bahsetti.

Bu zararın can ve mal kayıplarından oluştuğunu yineleyerek sivil alanlarda görülen tahribatın büyük olduğunu belirten Yılmaz şunları söyledi:

"Teröre karşı operasyonlar sürüyor. Önlemlerimizi almaya devam edeceğiz ama bir taraftan da operasyon sonrası derleme-toplama işlerinin yapılması gerekiyor. Bunu da belli başlıklar altında görüyorum doğrusu.

Öncelikle şehirleşme; tahrip olan yapıların zarar ziyanının tespit edilmesi, tazmin edilmesi ve halkımıza yeniden daha sağlıklı bir şehir ortamında yaşama imkanlarının sunulması. Burada altyapıyı tamir ediyoruz. Örneğin Silopi'de altyapıdaki tahribatları İller Bankası kanalıyla gideriyoruz. Şehir içi asfaltlama konusunu Karayolları Genel Müdürlüğü yapıyor, belediye görevli olduğu halde. Bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı riskli alan ilan ediyor, yeni bir şehir planı hazırlıyoruz. Yeşil alanları, sosyal alanlarıyla, bütün unsurlarıyla daha iyi bir şehir ortamı sağlamaya çalışıyoruz."

Kaynak: AA