Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) nema indirimini kıvançla karşılayan mesken endüstrisi temsilcileri, bu kararın da etkisiyle satışların ikinci çeyrekten itibaren hâlâ da hızlanacağını belirtiyor.

Sektör temsilcileri, mesken satışlarının geleceği ve TCMB'nin gecelik son birim fonlama nema oranını (faiz koridorunun fevk bandı) 25 temel benek düşürmesine bağlı görüşlerini AA muhabiri ile paylaştı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye genelinde mesken satışlarının şubatta güzeşte senenin ayrımsız ayına layıkıyla yüzdelik 7 artarak 101 bin 703'e çıktığını anımsattı.

'Yılın geçmiş çeyreğinden sonradan çoğalma hızlanarak bitmeme edecek.' diyen Ağaoğlu, Türkiye'de yaşanmış bulunan yıldırı kadar bazısı olumsuzlukların muvakkat olduğunu, terörün dünyanın rastgele durumunda yaşanabildiğini söyledi.

Ağaoğlu, faizlerin düşüşünün aşırı durumunda ortak değişmeyen olduğunu, doğacak ay da nema indirimi beklediğini dile getirerek, 'Faizlerin düşmesi hakkıyla durumunda oldu. Satışların hızlanmasında bunun da tesiri olacaktır. Türk insanının mesken talebi aşırı fazla. Faizler alçak indiğinde ulaşım kolaylaşıyor. Dolayısıyla iç alışveriş canlanıyor. Dışta da istem var. Bu sayede iyi rakamlar bekliyorum.' ifadelerini kullandı.

'Kredi nema payı yüzdelik 1'e düşerse satışlar patlar'

Konut satışlarında artışın bitmeme edeceğini özetleyen YDA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 'Doğru proje, akıllıcasına lokasyon, akıllıcasına firma-yatırımcı ve akıllıcasına fiyatlama ortak araya erişince Türkiye'de emlak başağrısı olmaz. Satışların 1 milyon 400 bine yaklaşacağını düşünüyorum.' sanarak konuştu.

Arslan, nema indiriminin aşırı artı ortak evolüsyon bulunduğunu ve doğrudan kredilere yansımasını beklediklerini belirterek, 'Tüketiciler maaş cesaret nema oranının yüzdelik 1'in altında olmasını istiyor. Yani maaş yüzdelik 0,99 caba olsa aşırı değişik ortak idrak oluyor. Ben mesken kredilerinin maaş yüzdelik 1'e düşmesi şeklinde mesken satışlarında patlama yaşanacağını düşünüyorum. İnşallah TCMB bu nema indirimlerine emniyetli adımlarla bitmeme ederse yansımalarını doğrudan göreceğiz.' görüşünü paylaştı.

'Kredi kullanan artacaktır'

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yatırımcının gayrimenkule hususi hevesi olduğunu, burada mesken haricinde emlak ürünlerine de uyanıklık gösterildiğini söyledi.

Yatırımcının 'Bir emlak alayım, envestisman olsun' sanarak düşündüğünü dile getiren Torun, emlak alanının açık ortak bölgeyi kapsadığının altını çizdi.

Torun, nema indiriminden sevinme duyduklarını vurgulayarak, 'TCMB'nin bu açıklaması rakamsal manada olmasa da ruhsal kendisine önemli. Özellikle mesken alıcıları düşüncesince salname yüzdelik 12-13 bulunan nema oranının yüzdelik 10'a düşmesi dal düşüncesince ehemmiyetli ortak evolüsyon olacaktır ve mesken kredisi yaygınlaşacaktır.' ifadelerini kullandı.

'Faiz payı geçmiş fırsatta yüzdelik 1,10'a düşecektir'

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Amerika Merkez Bankasının (Fed) kararından sonradan TCMB'nin de nema indirime gitmesinin önemine dikkati çekerek, 'Bundan sonradan bankaların mesken cesaret nema rakamlarını düşürmesini bekliyoruz.' dedi.

Konut kredisi nema oranlarının şu anda yüzdelik 1,20'lerde bulunduğunu anımsatan Dumankaya, geçmiş fırsatta beklentilerinin bu oranın yüzdelik 1,10'a düşmesi bulunduğunu aktardı.

Kaynak: AA