Vahşi huy takip örgütü Traffic, Malezya'da siper dibine kırgın yüzlerce hayvan türünün Facebook gruplarında satışa çıkarıldığını bildirdi.

Bu hayvanat ortada ayılar, şebekler ve mis kedileri var.

Örgüt bu çeşit yasadışı ticaretin evren çapında büyüyen müşterek gözdağı bulunduğu görüşünde.

Facebook ise bu çeşit ticareti naşir içerikleri kapatmak düşüncesince duraksama etmeyeceğini söyledi.

Araştırmacılar iptidai ay boyunca rastgele devir 30 dakika 14 Facebook grubunu izledi.

Bu müddet böylelikle 300 yabani huy hayvanının ev hayvanı yerine satıldığını gördü.

Beyaz elli şebekler çeşidi tükenmekte bulunan hayvanlar

Traffic tutanağının yazarlarından Sarah Stoner, "Genellikle şahısların giriş döndürücü ceninisakıt miktarda yasadışı ticaret yaptığını görürdük. Ama yasadışı sayılabilecek 236 duyuru ve 106 ayrımlı vandöz keşfettik. Bu enine boyuna müşterek tomar ve bizlere ne denli yayılmış bulunduğunu gösteriyor" dedi.

Araştırmacılar Asya'daki öteki devletlerde tanıdık bu faaliyetin belirgin yabani huy pazarı yok Malezya'da başlamasını tansık buluyor.

Stoner, "Bu hayvanlara müteveccih istem Malezya'da rastgele devir vardı fakat şimdiye denli gelişecek müşterek düzlük bulamamıştı. Şimdi genel ağ ve Facebook bunun gerçekleşmesi düşüncesince ortam oluşturuyor" dedi.

'67 yabani çalışkan çeşidini kurtardık'

Malezya yasalarına mucibince havyan türlerinin yarıya yakını siper altında ve satışı yasak.

Traffic araştırı neticelerini Facebook ile paylaştıklarını, içtimai iletişim araçları firması de ticaretle giriş edebilmek düşüncesince tatbik analizör aradıklarını söyledi.

Facebook açıklamasında, "Malezya'da genel ağ üzerinden meydana getirilen yasadışı yabani huy ticaretiyle dövüşmek düşüncesince Traffic ile çalışmaya hazırız" dedi.

Domuz kibirli tosbağa da genel ağ üzerinden satışa çıkarılan hayvanlardan

Araştırmacılar ellerindeki detayları Malezya yetkililerine de aktardı.

Malezya Vahşi Doğa ve Ulusal Parklar Dairesi'nden Hasnan Yusop, "43 olayda başarıyla el koyma işlemi gerçekleştirdik. En azından 54 yasadışı tüccarı tutukladık ve 67 yabani çalışkan çeşidini de kurtardık" dedi.

Yusop Facebook üzerinden çalışkan türlerin satışının 2013 yılından beri sürdüğünü de ekledi.

Yusop yasaları çiğneyen insanların kaba cezalarla karşılaşacağını belirtti.

Uzmanlar içtimai iletişim araçları ve zeki telefonların yabani hayvanların satışını efdal sayıda müşteriye çabucak ulaşılabileceği düşüncesince artıracağı endişesini taşıyor.

Stoner, "Bulgular Malezya'daki yasadışı yırtıcı hayvan ticaretine ayraç etse de bu gerçekte evren çapında müşterek sorun" diyor.

Kaynak: HABER7.COM