Geçtiğimiz günlerde Facebook, iOS ve Android Platformu için “Messenger” adı altında bir uygulama yayınlaması üzerine, özellikle Android cihazlarda bir süre için bu uygulamadan kaçınmak mümkün iken, Ağustos ayı içerisinde hemen hemen tüm cihazlarda Facebook’tan mesaj alıp, atabilmek, eski mesajları okuyabilmek için bu uygulamanın indirilmesi zorunlu hale getirilmişti. 

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Mert Nomer’in yaptığı araştırmaya göre, Android cihazlarda 9.0.0.15.17 sürümlü Messenger uygulamasının telefon hafızasında ham olarak 24.64MB yer tutarken, telefonuna indirdiği 2 haftalık süre içerisinde 11.21 mb veri (data) depoluyor. Facebook’un kişisel verileri depolayarak reklam şirketleri ve bazı devletlerin istihbarat birimleriyle paylaştığını belirten Mert Nomer, Facebook’un yeni geliştirdiği ve Facebook’un mesajlaşma özelliğini mobil cihazlarda kullanmak isteyen tüm kullanıcılara zorunlu hale getirdiği uygulaması ile yalnızca Facebook üzerindeki hareketler gibi olmadığını, mobil cihaz ile yapılan pek çok hareketlerin dahi takip edilebilir hale geldiğini vurgulayarak, bedava uygulamaların hemen hemen tamamı aslında ¨bedava¨ adı altında kişisel verilerimizi depolayarak ve bunları pazarlayarak kâr elde etmekte olduklarını belirtti. 

Tüm bu olayların üzerine Matthew Campbell ve Michael Hurley Facebook’un kişisel mesajları taradığını ve kullanıcılarının izinleri olmadan üçünçü şirketlere sattığını iddiası ortaya atıldı. İkilinin iddiası Facebook kullanıcılarının mesajlaşmalarının Facebookça takip edildiği ve özellikle mesaj metninde URL paylaşımı söz konusu olur ise tarama sistemine takılarak kullanıcıya ait profillemeye katıldığı ve bilgilerin topluca üçünçü şirketlere satıldığı şeklinde. 

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Mert Nomer ise durumu şöyle yorumladı: 

“Facebook’un gizlice yaptığı tarama kullanıcılarının bilgileriyle ilgili  pazarlama algoritmaları ve karlılığını artırması için bir mekanizma.” Matthew Campbell ve Michael Hurley Mahkemeden, Facebook’un mesajlarını takip ettiği her kullanıcısı için 10.000$ tazminat ödemesine karar verilmesini istiyor. Facebook yetkilileri, iddiaları reddetmedi fakat bunu yapmalarının kanuna aykırı olmadığını söyledi. Federal Elektronik İletişimin Gizliliği Yasası’nda konunun istisnai hükme bağlı olduğunu iddia ederek savunmalarında servis sağlayıcılarının işin olağan akışına uygun bir biçimde iletişime müdahale etmesinin doğal olduğunu ve Şirketin Gizlilik Politikası’nda kullanıcıların bilgilerinin veri analizleri için kullanılabileceğinin açıkça yazdığını belirtti. 

Yargıç Phyllis Hamilton, Facebook’un savunmasından etkilenmemiş olacak ki ¨Facebook iddianın çürütülmesi için yeterli-ikna edici açıklamada bulunmamıştır” diyerek davanın açılmasına karar verdi. Önümüzdeki günlerde Facebook’la ilgili bu önemli davayı da yakından takip edeceğini söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Mert Nomer, yargılama sonunda Facebook aleyhinde bir karar ortaya çıkarsa,  şirketinin tarihi bir tazminat ödemek durumunda kalabileceğini söylüyor.

- See more at: http://www.bauhaber.com/2015/01/06/facebook-uyelerine-tazminat-odeyebilir/#sthash.SMt7UP6s.dpuf