TBMM - COŞKUN ERGÜL

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, 'Türkiye'nin son 13 yılına mühür vuran 140 bilyon dolarlık mega projeleri ortada toprak meydan 26,1 bilyon dolarlık defans uran projeleri' için AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

16 bilyon dolarlık 'müşterek tecavüz uçağı' denilen F-35 uçağı projesinin, dünyanın en şişman ve en açık şümullü projesi bulunduğunu vurgulayan Özlü, 9 ülkenin toprak alacağı bu projede tahminî 3 bin uçak üretileceğini, Türkiye'nin de 116 uçak alacağına ayraç etti. Özlü, bu projede Türkiye'nin payının yüzdelik 3,3 bulunduğunu belirtti.

Özlü, bu projeyle F-35 uçaklarının, F-16 uçaklarından sonra dünya envanterine gireceğini belirterek, şu şekilde konuştu:

'F-16 uçakları derinlemesine müddet evvel envantere girdi. Bu uçaklar azda olsa modernizasyona yayımcı kapıldı lakin doğacak on senelerde ömürlerini tamamlayacaklar. F-35 uçaklarının en şişman niteliği görünmezlik özelliğidir. Radarlara gönül rahatlığı yakalanma riski minimum bulunan uçaklardır. Dünyanın en çağdaş savaş uçağı diyebileceğimiz uçaklardır. Türkiye 9 dünya ile beraberce bu projeye katıldı. Türkiye TAİ'de, Northrop Grumman firmasıyla beraberce ön mutedil katışık gövdeyi üretecek. Bu projede ASELSAN'ın da iş oranı var.

'F-35 uçaklarının insanlı son savaş uçağı olacak'

Özlü, F-35 uçaklarının insanlı son savaş uçağı olacağını, bundan sonraki savaş uçaklarının insansız olmasının hedeflendiğine dikkati çekti.

Altay ulusal tankı

Son namına 500 milyon dolarlık altay ulusal tankı projesine yer veren Özlü, 'Türkiye'nin gözbebeği ve gururu bulunan proje. Tamamen Türkiye'nin tasarımı, lisans hakları bizlere ait, testleri tamamlanma aşamasında, hızlı istihsal noktasında. Otokar şirketi anne yüklenici. Kabul testlerinde müspet neticeler aldık. Tankın atış arama sistemlerini Aselsan, topunu Makine Kimya, zırhını Roketsan üretiyor.' bilgisini verdi.

Kaynak: AA