Ankara- Artvin’in Hopa ilçesinde emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle sonuçlanan olayları AKP Ankara İl Başkanlığı önünde protesto edenlere yönelik açılan dava ve soruşturma “ablukasına” bir yenisi daha eklendi. Ankara Adalet Komisyonu, eyleme katılan iki zabit kâtibinin “bir daha atanmamak üzere” devlet memurluğundan çıkarılmasını talep etti; dosyayı gereğinin yapılması için Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na gönderdi.

Ankara Adliyesi’nde zabit kâtibi olarak görev yapan KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası üyeleri Fatma Ekin Narin ve Turgay Akçay, 31 Mayıs akşamı AKP Ankara İl Başkanlığı önünde düzenlenen Hopa protestosuna katıldı. Polisin müdahale ettiği eylemde, Akçay ve Narin de gözaltına alındı, 4 gün sonra serbest bırakıldı. İki memur hakkında bir yandan adli soruşturma sürerken, diğer yandan Ankara Adalet Komisyonu disiplin soruşturması başlattı.

‘Sendikal haklara darbe’


Komisyon tarafından savunması alınan kâtiplerden Narin, eylemin yasadışı herhangi bir sol örgütün çağrısı üzerine değil, üyesi olduğu KESK Ankara Şubeler Platformu’nun duyurusu üzerine yapıldığına dikkat çekti. Narin, “Açıkça hukuka aykırı olan bu soruşturma sendikal haklarımın kullanılmasını engelleyici ve ve kişilik haklarımı ihlal edici niteliktedir” ifadesini kullandı.

Akçay da eyleme sendikasından gelen cep mesajı üzerine mesai saati bitiminde katıldığını vurguladı. Gözaltına alındığında araç içerisinde “şiddet, hakaret ve küfürle” karşılaştığını, yüzüne aldığı sert darbeler sonucu diş tellerinin çenesine battığını anlattı.

‘İdeolojik amaç’

Komisyon ise karar verirken “Narin ve Akçay’ın siyasi sloganlar atan, kamu malına zarar veren ve polise taş atan gruplarla birlikte hakaret ettiklerinin anlaşıldığını” öne sürdü. Komisyon, iki kâtibin “İdeolojik amaçlarla huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek..” fiilinden cezalandırılmasını teklif etti.