ADANA - Geçen Mart ayından itibaren Adana’da aylık su faturalarına yansıtılarak toplanan ’Evsel Katı Atık Toplama Bedeli’ ile ilgili iptal davası açan CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, ilk etapta Yüreğir ilçesi için mahkemenin ’yürütmeyi durdurma’ kararı verdiğini açıkladı.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde mahkeme kararını duyuran Demirçalı, "Adana’da, başta Seyhan olmak üzere bazı ilçe belediyelerimizin atık su bedeli aldıkları halde ayrıca evsel katı atık bedeli almaya kalkışmaları, tek kelimeyle insafsızlıktır. Hiç bir adalet duygusuyla açıklanamaz haksızlıktır" dedi.

‘KİME SORSANIZ KARI ÇIKAR’
Kararın Türkiye’de bir ilk olduğunu ve örnek karar olduğunu açıklayan Demirçalı, "Gidin sokaktaki vatandaşa, işçiye, mühendise, avukata sorun, bakkala, manava sorun. Kime istiyorsanız ona sorun. AKP’lilere sorun, MHP’lilere sorun, CHP’lilere sorun. Size söyleyecekleri tek bir şey var; ’Vazgeçin bu haksız vergiyi almaktan vazgeçin’" diye konuştu.

Evsel Katı Atık Toplama Bedeli belediye meclislerinde belirleniyor. Adana tarifesinde KDV hariç meskenlerden 3.15 lira, hastanelerden 500 lira, düğün salonlarından 100 lira, marketlerden 300 lira, kamu kuruluşlarından 245 lira, tıp merkezlerinden 200 lira, bankalardan 750 lira, otellerden sınıflarına göre 250- 750 lira tahakkuk ettiriliyordu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yılbaşında yürürlüğe giren yönergesi bazıo illerde geç uygulandığı için, geçerli olduğu tarihten itibaren birikmiş aylık ödemeler de tahakkuk ettiriliyor.

DHA - Can KÜÇÜKÖZKAN