12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ’nın yargılandıkları davanın dünkü duruşması çarpıcı yüzleşmelere sahne oldu. Darbe döneminde idam dilen Ömer Yazgan’ın kardeşi Sabire Yazgan Serin, kardeşinin son mektubunu talep ederken, avukat Mehmet Horuş da Erdal Eren’in posterini gösterdiği Evren’e, “Bu çocuğu tanıyor musunuz” diye sordu. Sanıkların bir önceki duruşmanın aksine dünkü duruşmada hiçbir soruya yanıt vermemesi de dikkat çekti. 12 Eylül cuntasının iki üst düzey ismi Evren ve Şahinkaya’nın yargılanmasına ilişkin üç günlük duruşma maratonu tamamlandı. Önceki gün yapılan duruşmada savunma yapan ve mahkeme heyetinin sorularını yanıtlayan sanıkların, dünkü duruşmada suskun kalmaları dikkat çekti. Kenan Evren, müdahil avukatların sorduğu yüzlerce soruya, “Hayır, cevap yok” yanıtı verdi. 


‘Oğlunuz idam edildi...’

Dünkü duruşmaya darbe mağdurları ile darbecilerin yüzleşme görüntüleri damga vurdu. 12 Eylül döneminde idam edilen Ömer Yazgan’ın kardeşi Sabire Yazgan Serin, Evren’e, kardeşinin idam edilmeden önce kaleme aldığı son mektuplarının neden verilmediğini sordu. Serin, kardeşi Ömer ve üç arkadaşının TBMM onayı olmadan idam edildiğine dikkat çekerek, Evren’e şu soruları yöneltti: “29 Ocak 1983 günü sabah erken saatlerde İstanbul ’daki evimizin kapısı çalındı. Babama, ‘Oğlunuz idam edildi, cenazeyi alacak mısınız’ dediler. Siz de kızınızın ölüm haberini böyle almak ister misiniz? İzmit’e giden babam ısrarla ağabeyimin son mektubunu almak isteyince saatlerce bekletildi. Sonunda yukarıdan gelen emirle mektubun verilmeyeceği söylendi. O yukarısı siz misiniz? TBMM kararı olmadan idam edilmeleri sizinki gibi faşist bir rejim dışında mümkün olabilir miydi? İdam edilenler için ‘Asmayalım da besleyelim mi’ dediniz 32 yıldır vergilerimizle sizi besliyoruz. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” Duruşmadaki bir diğer yüzleşme ise henüz 17’sindeyken yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren’e ilişkin oldu. Eren ailesinin avukatı Mehmet Horuş, Erdal Eren’in büyük posterini mahkemede çekim yapan kameralara göstererek, Kenan Evren’e “Bu çocuğu tanıyor musunuz” diye sordu. Evren, avukatın sorusuna yanıt olarak kafasını ‘hayır’ anlamında salladı. 

Kanlı 1 Mayıs ’ta ‘yabancı ajan’ izi aranacak

Duruşmayı 17 Ocak 2013’e erteleyen mahkeme ara kararlarını da açıkladı. Bunlardan bazıları şöyle: Darbe öncesi toplantı tutanakları, Bayrak Harekât Direktifi ile 12 Eylül ve ertesine ilişkin planların birer suretinin Genelkurmay’dan istenmesi. MİT ve Emniyet İstihbarat Dairesi’nden, MHP ’li bakan Gün Sazak’ın 27 Mayıs 1980’de öldürülmesine ilişkin ellerindeki bilgi ve belgelerin istenmesi. MASAK’ın Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin malvarlığına ilişkin raporunun, taraf avukatlarınca 15 gün boyunca örnek alınmadan incelenmesi. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu ’ndan, 12 Eylül darbesine ilişkin ‘çok gizli’ belgelerin istenmesi. 1 Mayıs 1977 olayları öncesinde Taksim Intercontinental Oteli’ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ajanlarla ilgili belgelerin MİT’ten istenmesi..
Radikal