Diyarbakır'ın Sur ile Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde terör örgütü PKK mensuplarının tuzakladığı patlayıcılar, operasyonun ardından evlerine dönecek vatandaşları endişelendiriyor.

Sokağa çıkma yasağı uygulamasının sürdüğü Cizre ve Silopi ilçeleriyle Sur'un Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde güvenlik güçlerince başlatılan operasyonlar sürüyor.

494 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiği 3 ilçedeki operasyonlarda şimdiye kadar 75 hendek kapatıldı, 500 barikat kaldırıldı, teröristlerce döşenen 985 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Silopi ilçesinin tamamı 'Şehit Polis Muhammet Onur' operasyonu sayesinde teröristlerden temizlenirken, Cizre ile Sur'da çalışmaların yürütüldüğü bölgelerin yüzde 75'i terör örgütü mensuplarından arındırıldı.

Mayın tarlasına dönüştürmüşler

Teröristlerin yaşamı hiçe sayan saldırılarına karşı sivillerin can güvenliğini korumak için güvenlik güçlerince operasyonlarda büyük hassasiyet gözetiliyor.

Vatandaşların güvenlik güçlerine destek vermesinden rahatsızlık duyan teröristlerin özellikle evlere patlayıcı tuzakladığı değerlendiriliyor.

Terör örgütü üyelerinin sokaktaki rögardan, vatandaşların güvenlik endişesiyle terk etmek zorunda kaldığı evleri 'üs' gibi kullandıktan sonra söz konusu evlere patlayıcı tuzakladığını belirleyen güvenlik güçleri, ev ve sokakları bu tuzaklardan bir bir arındırıyor. Çalışmalarda bazı bölgelerde 20 metrekarelik alanda 2, 12 ve 24 kilogramlık mutfak tüplerine yerleştirilmiş el yapımı patlayıcı bulundu.

Teröristlerden arındırılan mahallelerdeki evlerde buzdolabı, yatak altına, soba içerisine ve kapıların arkasına tuzaklandığı belirlenen patlayıcılar tespit edildikten sonra kontrollü şekilde imha ediliyor.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından evlerine dönecek vatandaşlara tespiti yapılamayan bomba tuzaklarının zarar vermesinden duyulan endişe ile patlayıcı arama tarama faaliyetine ağırlık verilmesinin operasyonların süresinin uzamasına neden olduğu belirtiliyor.

Güvenlik kaynaklarınca PKK'lı teröristlerin operasyonlara destek veren ve teröre tepki gösteren vatandaşlardan intikam almak için ev ve iş yerlerine rastgele el yapımı patlayıcı tuzakladığı kaydediliyor.

Kaynak: AA