ANKARA

Ankara Valisi Ercan Topaca, Etimesgut ilçesi Yapracık bölgesinde terör örgütü DEAŞ üyesi 2 teröristin etkisiz hale getirildiği evden, AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi'nin yapıldığı Ankara Spor Salonu çevresi ve Dikmen bölgesinde bir sivil toplum kuruluşuna yönelik krokiler çıktığını bildirdi.

Topaca, Ankara Valiliğinde, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan'ın da katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, Etimesgut ilçesi Yapracık bölgesinde bir eve düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirilen DEAŞ mensubu teröristlerle ilgili açıklama yaptı.

Operasyonun başlangıç noktasının İstanbul'da gözaltına alınan, itiraflarda bulunarak pişmanlık yasasından yaralanmak isteyen terör örgütü DEAŞ üyesi, Azeri uyruklu Ebu Hüseyin Celilov'un verdiği ifadeler olduğunu belirten Vali Topaca, Celilov ile Ankara'ya gelen teröristlerin sahte bir kimlikle Yapracık TOKİ Konutları'ndaki evi kiraladıklarının tespit edildiğini aktardı.

Terör örgütü DEAŞ üyesi olduğunu kabul eden Celilov'un, bu kişilerin de DEAŞ terör örgütü üyesi olduğunu ifade ettiğini söyleyen Topaca, İstanbul'dan gelen bilgiler doğrultusunda süratle harekete geçildiğini ve operasyon düzenlendiğini vurguladı.

Çıkan çatışmada öldürülen iki teröristin kimliklerinin henüz tespit edilemediğini, yabancı uyruklu olma ihtimallerinin yüksek olduğunu kaydeden Topaca, evde yapılan incelemede Kalaşnikof silahlar, el bombaları ve mermilerin yanı sıra bir bilgisayar, digital malzemeler ve birkaç kroki bulunduğunu anlattı.

Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu krokilerden Ankara'ya büyük bir eylem için geldiklerini anlıyoruz. İstanbul'da yakalanan şahıs da Ankara'da büyük bir eylem yapmak istediklerini ama nerede, ne zaman, hangi eylemin yapılacağı konusunda kendisinin bilgisinin olmadığını söylemişti. Yapılan aramada ortaya çıkan krokide, ülkemizde barışı bozacak, sosyal dayanışmayı, insanların birbirine olan kardeşlik duygularını ortadan kaldıracak şekilde sivil toplum kuruluşlarına ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklere bir eylem planı krokisi olduğunu tespit ettik.

Ayrıca dün yapılan AK Parti Olağanüstü Kongresiyle ilgili, kongrenin yapıldığı bölgeyle ilgili de bazı krokiler ortaya çıktı. Bunları birlikte değerlendirdiğimiz zaman niyetlerinin hiç de iyi olmadığını anlıyoruz. Ülkede kaos oluşturacak ve ses getirecek bir eylemi planlandıklarını bu krokilerden anlıyoruz. Vaktinde müdahaleyle böyle bir fırsatı bulamadılar, bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor ve edecek."

Eylem gerçekleşmesi halinde büyük kayıpların yaşanabileceğini dile getiren Topaca, AK Parti kongresi ile ilgili alınan üst düzey güvenlik önlemleri nedeniyle teröristlerin ikinci bir eylem planı hazırladıklarının düşünüldüğünü de aktardı.

Vali Topaca, "Biz tedbirlerimizi AK Parti Kongresi'ne vermiştik, muhtemelen onu da hesap ederek, iki krokinin olmasından diğer bir eylemi de planladıklarını düşünüyoruz. O da Dikmen tarafında bir bölgede, böyle bir eylemi yapmayı planlamışlardı. Netice itibarıyla buna fırsat bulamadılar." değerlendirmesini yaptı.

"Terörist kar maskeliydi"

Topaca, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Teröristlerin etkisiz hale getirildiği operasyonla ilgili ayrıntıların sorulması üzerine Topaca, özel harekat polisleri ile çatışmaya giren kişilerin eğitimli ve tehlikeli teröristler olduklarını belirtti. Topaca, teröristlerin silahlarını yataklarının yanında hazır tuttuklarını, yüzünde kar maskesi olan teröristin özel harekat polislerine ateş açtıktan sonra etkisiz hale getirildiğini vurguladı.

Çalışmaların sürdüğünü, şu an için yeni bir şüpheli veya adrese ulaşamadıklarını kaydeden Topaca, Ankara'daki sivil toplum kuruluşları ile ilgili gerekli önlemlerin düzenli olarak alındığını belirtti.

Terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü söyleyen Topaca, AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, "teröristlerin bulacakları her boşluğu değerlendirebilecekleri" düşüncesiyle belli yolların güvenlik amacıyla kamyonlarla kapatıldığını ifade etti.

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların düzenlenen etkinliklerde güvenlik güçlerine yardımcı olmalarını, alınan tedbirler konusunda anlayış gösterilmesini isteyen Topaca, risk durumuna göre hiçbir ayrım veya sınırlama yapmadan bazen resmi programların dahi iptal edildiğine dikkati çekti.

Teröristlerin güvenlik kameralarına yansıyan görüntü ve fotoğrafları da basına dağıtıldı.

Muhabir: Cankut Taşdan

Kaynak: AA