ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - Kızılay’daki Gezi Parkı eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü vurarak öldürmekten yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, geçici görevlendirme ile Şanlıurfa Emniyeti Koruma Şube Müdürlüğü emrine atandı. Polis Şahbaz’ın geçen duruşmada yaşanan olaylar sonrası hastaneye giderek darp raporu aldığı ortaya çıktı. Mahkeme de sanık avukatlarının olaylara ilişkin verdiği suç duyurusu dilekçesini savcılığa gönderdi. Bu durum Sarısülük ailesinin tepkisini çekti.
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Eylül günü görülen davanın duruşmasında Sarısülük ailesi, sanık polise saldırmak istemiş, bu sırada olaylar yaşanmıştı. Arbede duruşma salonuna peruk, takma kaş ve bıyıkla gelen sanık polis memuru Ahmet Şahbaz kaçırılarak salonda çıkarılmıştı. Yaşanan bu olay nedeniyle Şahbaz’ın, darba maruz kaldığı gerekçesiyle rapor aldığı ortaya çıktı. Şahbaz’ın avukatları da duruşma salonunda yaşanan olaylarla ilgili olarak yaptıkları suç duyurusunda, tanık olarak duruşmaya gelen ve salon dışında bekleyen bir polis memurunun burnunun kırıldığını iddia etti. Sanık avukatları, mahkemeye bir dilekçe vererek olayla ilgili tutanak tutulması ve ardından savcılığa suç ihbarında bulunulmasını istedi. Dilekçede,
“Sanık Ahmet Şahbaz linç edilmekten son anda kurtarılmıştır. Mahkeme heyeti müvekkilin ve görevli polislerin darp edilmesini zapta geçmemiştir” denildi. Dilekçenin ekinde Şahbaz’ın Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nden aldığı darp raporu da yer aldı.
Sarısülük ailesinin avukatlarından
Eylem Hakverdi, polis memurunun geçici görevlendirme ile Şanlıurfa Koruma Şube’ye atandığını belirterek şunları kaydetti: “İşlediği cinayetten sonra koruma altına alındığı hepimizin malumu idi. Katile öylesine güvenmişler ki birilerinin korumalığını yapabileceğini dahi göstermek istemişler. Şanlıurfa’da yaşayan bir vatandaş eğer bir koruma talep ederse şansına bu katil polis denk gelebilir.”
Avukat Hakverdi, sanığın avukatlarının verdiği dilekçeyi mahkemenin
“noter gibi” savcılığa gönderdiğini ifade ederek “Duruşma başlamadan önce salonu doldurulan sivil giyimli çevik kuvvet tarafından duruşma provoke edilmiş ve duruşma yaptırılmamıştı. Sanık avukatlarının dilekçesinde gerçekle ilgisi olmayan birçok iddia yer almaktadır. En çarpıcı olanı ise sanık Ahmet Şahbaz’ın duruşmada aldığı darp nedeniyle burnunun kırıldığı iddiasıdır. Oysa dilekçe ekinde sunulan darp raporunda böyle bir durum söz konusu değildir” değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyet