ANKARA

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezindeki (ESAM), 'Türkiye'de Tarım ve Hayvancılık' mevzulu konferansta mütekellim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dünyada 5 bilyon hektarlık tarıma ergonomik toprak olmasına rağmen bunun 1,3 bilyon hektarlık kısmının kullanıldığını söyledi.

Küresel manada tahminî 2 bilyon insanoğlunun kıtlık tehdidi ile gönül rahatlığı karşıya olduğunu dile getiren Çelik, gelecekte evren nüfusunun 10 milyara ulaşmasının beklendiği düşünüldüğünde besin dair insanlığı ehemmiyetli tehlikelerin beklediğini kaydetti.

'Serbest meydan buyurmak bölüt cefa etmek değil'

Et fiyatlarına bağlı değerlendirmelerde de mevcut Çelik, Türkiye'nin et üretimi dair baş döndürücü ehemmiyetli resmiyet büküm ettiğinin altını çizdi.

Çelik, baş döndürücü makul koşullarda et ithal edilerek sektöre sürülebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

'Ama o zaman, yerli üreticinin maliyetlerini dikkate almazsanız, yerli üretici hayvancılıktan kazanç ve böylecene baş döndürücü şimdi iri ortak sorunla gönül rahatlığı karşıya kalırsınız. Bu konudaki ithalatın yerli üreticinin maliyetini sarsmayacak, onu rencide etmeyecek şekilde olması dair hassasiyetimiz var. Onun düşüncesince sektörle ortak araya geldik. Dedik ki sektöre, 'Bu mevzuda ortak çatı belirleyelim. Halkın baş döndürücü tükettiği kıyma ve kuşbaşı dair belirleyeceğimiz fiyatlar önemlidir.' dedik. Burada ortak keyfilik olamaz. Serbest meydan şartları eyvallah ancak başıboş meydan buyurmak bölüt cefa etmek değil.'

Muhabir: Erdal Çelikel

Kaynak: AA