Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithalat izni vereceklerini belirtti.

Bakan Elitaş, İstanbul Fuarcılık AŞ ile Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) iş birliğinde, Ekonomi Bakanlığı ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ( KOSGEB) desteğinde gerçekleştirilen 12. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İMOB) açılışında konuştu.

Türkiye'nin mobilyada bir marka haline geldiğini söyleyen Elitaş, sektörün ihracatının 2,5 milyar dolara yaklaştığını, böyle giderse sektörün 2023 hedefi olan 6 milyar dolarlık ihracatın 10 milyar dolara çıkabileceğini dile getirdi.

Elitaş, 'Esas olan yurt dışında rekabet edebilirliğimizin ölçüsünün hangi noktada olduğunu gözlemleyebilmek' dedi.

Türk ürünlerinin mobilya, yatak ve ev tekstili konusunda yabancı ülkelerle rekabet etme şansının yüksek olduğunu ifade eden Elitaş, Türkiye'nin, dünyanın 200 ülkesine mobilya ihracatı yaptığının altını çizdi.

'Ekonomi Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapacağız'

Elitaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyon tahminini yükseltmesi ve ilk 3 ayda enflasyonu düşük tutmak için yapacağı çalışmalara ilişkin ise, enflasyonu etkileyen kalemlerden gıda fiyatlarına dikkati çekti.

Yaş sebze meyvede ortaya çıkan mevsimsel bir etki olduğuna işaret eden Elitaş, hava şartlarından kaynaklanan bir durum olduğunu, bunun düzelmesi ile fiyatların uygun hale geleceğini anlattı.

Elitaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışın da enflasyonu etkileyen negatif unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Bizim AB anlaşması gereğince 20 bin tona yakın bir et ithalatımız var. O konu ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithal izni vereceğiz. Bir de daha önceden anlaştığımız, Bosna Hersek'ten 15 bin ton taahhüt ettiğimiz bir et alımı vardı. Hemen hemen 9 bin tonunu gerçekleştirdiler. Bu sene ve önümüzdeki sene 6 bin 500 ton da oradan et ithalatı gerçekleşecek. Ümit ediyoruz ilk 3 ay içerisinde mevsimsel etkilerin olumsuzluğunun asist edildiği bir nokta olur. TCMB, enflasyonda 2016 yılını orta nokta yüzde 7,5 olarak değerlendirmiş. İnşallah biz de Ekonomi Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapacağız, yüzde 7,5 olması için gayret göstereceğiz.'

Kaynak: AA