Samsun'da bir dönem silah üretilen atölyeler, yurt dışına ihraç edilen medikal ve cerrahi ürünlerin üretildiği fabrikalara dönüştü.

Dünyada cerrahi alet üretiminde üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun'daki firmalarda üretilen medikal ve cerrahi ürünler, aralarında ABD ve Çin'in de bulunduğu 60'a yakın ülkeye ihraç ediliyor.

Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 öncesi özellikle Doğu Karadeniz'de torna ve tesviye makineleriyle el yapımı silah üretiminin yaygın olduğunu söyledi.

Kentte 1980 sonrası silah yapım ve tamir atölyelerinin yerini tıbbi cerrahi aletlerin yapıldığı irili ufaklı işletmelere bıraktığını anlatan Aydemir, zamanla işletmelerin sayısının 45'lere ulaştığını belirtti.

Sektörde yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Aydemir, "Silah tamiri ve el yapımı silah üretim kültürü, bugün tıbbi alandaki üretimle devam ediyor." ifadesini kullandı.

Silah yapan ustalar cerrahi el aletleri üretiyor

Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Aygün Cerrahi Aletler AŞ'nin Genel Müdürü Hüseyin Taner ise evlerinde küçük atölyelerde silah tamiri ve el yapımı silah üreten ustaların daha sonra cerrahi el aletlerini tamir etmeye başladığını dile getirdi.

Firmalarının da yaklaşık 30 yıl önce küçük bir atölyede cerrahi el aletlerinin tamiratıyla sektöre girdiğini, bir yandan tamir işleri sürdürülürken diğer yandan basit aletlerin yapımına başlandığını anlatan Taner, "Karadeniz'de eskiden evlerin altında ya da küçük atölyelerde silah tamiri ve üretimi yapılırdı. El işçiliği gelişmiş silah ustalarını bünyemize katarak, geçmişte silah yapan ustaları cerrahi el aletleri üretimine dahil ettik. Medikal sanayinin teknik altyapısı, savunma sanayisi ile benzerlik göstermektedir. Sektör, gerektiğinde ülke savunması için her türlü silahı üretebilecek durumdadır." diye konuştu.

Kaynak: AA