Eski CIA uzmanı ve Türkiye'yi yakından takip eden isimlerden Grahem Fuller 2015'te Erdoğan’ın gücünün sarsılacağını iddia etti.

Ortadoğu üzerine yazdığı analiz ve kitaplarla da tanınan Fuller, blogunda yazdığı son yazıda bölgenin ‘falına baktı.’ Fuller 2015'te IŞİD ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zayıflayacağını söylerken Rusya, İran ve Taliban'ın güç kazanacağını iddia etti.

1. IŞİD GÜÇ KAYBEDECEK

“Daha önce de, IŞİD’in bir devlet olarak yaşayabilir olduğuna inanmadığımı söyledim” diyen Fuller bu düşüncesini şöyle açıkladı: “Tutarlı ve işlevsel ideolojiden, ciddi siyasi ve sosyal kurumlardan, ciddi bir iderlik sürecinden, yönetimin karmaşık ve detaylı lojistiğini ele alma becerisinden ve bölgede devletlerarası ilişki kurma imkanından yoksunlar. Bunlara ek olarak, Irak ve Suriye’deki memnuniyetsiz Sunniler dışında, dünyadaki Sunni Müslümanların büyük bölümünü yabancılaştırdılar.“

Fuller, IŞİD’in savunduğu ideolojinin güçlenmemesi için kendisinin ve bölgedeki Müslümanların gözünde açıkça başarısızlığa uğraması gerektiğini de belirtti.

2. İRAN'IN BÖLGESEL ROLÜ BÜYÜYECEK

ABD ve İran arasındaki ilişkilerin normalleşeceği tahmininde bulunan Fuller, “Her iki tarafın da başarılı olmak dışında seçeneği yok” ifadesini kullandı.

“İran ve Türkiye bölgedeki iki ‘gerçek’ hükümet” diyen Fuller’e göre Körfez ülkeleri İran’la ilişkini gözden geçirecek. Fuller’ın öngörüsü şöyle: “İran’ın bölgedeki etkisi, İsrail’in Filistin’i daimi etkisi altına alma çabasındaki zorluklar nedeniyle de artacak.“

3. ERDOĞAN GÜCÜNÜN YIKILMAYA BAŞLADIĞINI ANLAYACAK

“AKP iktidarının ilk 10 yılındaki parlak başbakanlığının ardından Erdoğan, yolsuzluk suçlamalarına battı ve kendisinin giderek mantıksızlaşan, despotlaşan ve hayalperestleşen yönetimini eleştiren ya da karşı çıkan herkese paranoyakça saldırdı” diyen Fuller’e göre Erdoğan, kurumlara zarar verme ve hem kendisinin hem de partisinin mirasını yok etme sürecinde.

Türkiye’deki köklü kurumların Erdoğan tarafından zayıflatıldığını söyleyen Fuller, bu kurumların Erdoğan halk nezdindeki desteğini kaybedene kadar Türkiye’yi ‘demokratik ve şiddet dışı yolda‘ tutacağına inandığını belirtti.

4. RUSYA ORTADOĞU'DA BÜYÜK ROL OYNAYACAK

Rusya’nın, İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler ve Suriye’de oynadığı rolün önemine dikkat çeken Fuller, “Batı, Ukrayna’yı NATO’nun içine çekmekle, Moskova’yı zarar verici bir çatışma için provoke etmekte ısrarcı” ifadelerini kullandı.

5. TALİBAN AFGAN HÜKÜMETİNDE GÜÇ KAZANACAK

“Taliban bir İslami hareketten fazlası” diyen Fuller’e göre örgüt, ulusal güç dengeleri için önemli bir faktör.

Taliban’ın 2015 yılında gücünü ‘sahada’ da kuvvetlendirmenin yollarını arayacağı tahmininde bulunan Fuller, “Taliban işlevsel olarak dışlanamaz” diye yazdı. Fuller, Taliban’la yapılacak bir anlaşma ‘istikrar arayanan Pakistan’da‘ kısmen bu istikrarı sağlayabilir.


http://haberler.rotahaber.com/2015-icin-Erdogan-kehaneti_508732.html