Radikal-MESUT HASAN BENLİ / Arşivi

Eski bakanlardan Rüştü Kazım Yücelen, kendisine iğne yapan kadın doktora yönelik cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle açılan davada mahkûm oldu. Kadın doktorun avukatının, Yücelen’in seçilmiş kişi olması nedeniyle en üst sınırdan ceza verilmesi talebini dikkate almayan Silifke 1. Ağır Ceza Mahkemesi , Yücelen’e, ‘cinsel saldırı’ suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. 
Dava dosyasına göre, eski içişleri bakanlarından Rüştü Kazım Yücelen, 9 Aralık 2010 tarihinde, Mersin’in Bozyazı Oteller bölgesinde bir otele gitti. Kadın hastalıkları uzmanı Dr. Necla G. de bir yakınıyla yeni açtığı muayenesinin reklam kampanyası için Yücelen’i ziyaret etti. Yücelen ve beraberindekiler yemek yiyerek bir süre sohbet etti. Daha sonra Yücelen doktordan, sürekli yaptırdığı iğnesini kendisinin vurmasını istedi. Bunun üzerine Yücelen, kadın doktor ve eski bakanın koruması oteldeki bir odaya geçti. 

‘Öpmeye kalkıştı’ iddiası 

Kadın doktor iğne yapmak istediği sırada, ilacın ampulü kırıldı ve eli kanadı. Bunun üzerine Yücelen’in koruması, başka bir ilaç ampulü almak için oda dışına çıktı. Bu sırada Yücelen, kadın doktorun, kesilen parmağını önce tutarak bastırdı daha sonra iki kere öptü. Bu olay yaşanırken, Yücelen’in koruması elinde ilaçlarla odaya tekrar döndü ve ilacı doktora verdikten sonra odadan ayrıldı. Kadın doktor da Yücelen’e iğneyi yaptıktan sonra odadan ayrılmak istedi. Ancak Yücelen bu sırada doktoru kendisine çekip öpmeye çalıştı. 
Necla G.’nin yaptığı suç duyurusu üzerine Yücelen’e ‘cinsel saldırı’ suçlamasıyla Silifke 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Karar duruşması 29 Kasım 2012 tarihinde yapıldı. Duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasında, “Sanığın, katılana (Necla G.) sarıldığı, saçlarını okşadığı ve katılanın çenesini tutarak dudaklarından öpmek suretiyle vücut dokunulmazlığını ihlal ettiği...” dedi. 

Psikolojisi bozulmamış 

Savcılık mütalaasında, 30 Aralık 2012 tarihli Adli Tıp Kurumu’nun kadın doktorun ruh sağlığının bozulmadığı yönünde rapor verdiği de belirtilerek, “Sanığın eyleminin mağdurenin ruh sağlığını bozacak mahiyette olmadığının bildirildiği, sanığın üzerine atılı basit cinsel saldırı suçunu işlediği anlaşıldığından 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmesi talep olunur” görüşü yer aldı. 

‘İfadeleri değiştirtti’ 

Necla G.’nin avukatı, sanığın bazı tanıkların ifadesini değiştirttiğini öne sürerek “Ayrıca sanık seçilmiş bir kişidir. Dolayısıyla bulunduğu konum itibariyle manevi olarak kendisine teslim edilmiş olan kişiye karşı söz konusu eylemini gerçekleştirmiştir” dedi ve üst sınırdan ceza verilmesini istedi. 
Korumasını tanık gösterdi 
Rüştü Kazım Yücelen de, hakkındaki suçlamadan olaydan 36 saat sonra haberi olduğunu anlatarak kendisini şöyle savundu: 
“Bulunduğum konum itibariyle devlet tarafından bana tayin edilen korumanın ve diğer tanık beyanlarından anlaşılacağı üzere benim söz konusu eylemi gerçekleştirmediğim açıktır. Adaletinize sığınıyorum.” 
Mahkeme, Yücelen’in ‘cinsel davranışlarla vücut dokunulmazlığını ihlal ettiği’ gerekçesiyle cinsel saldırı suçundan 2 yıl ceza verdi. Mahkeme Yücelen’e neden en alt sınırdan ceza verdiğini ise şöyle açıkladı: “Suçu işlemesindeki özellikler, meydana gelen zararın ağırlığı gözetildiğinden takdiren alt sınırdan uzaklaşmak için bir neden görülmemiştir.” 
Eski Bakan Yücelen’e en alt sınırdan ceza veren mahkeme heyeti, iyi hali nedeniyle cezayı 1 yıl 8 aya indirdi. Mahkeme, Yücelen’in sabıkası bulunmaması gibi nedenlerle bu cezayı da erteledi.

Seçme-seçilme hakkı tehlikede 
Mahkeme Yücelen’e ‘seçme ve seçilme gibi haklardan yoksun kalma’yı düzenleyen TCK 53. maddenin uygulanmasına da karar verdi. Yücelen, 5 yıl içinde benzer bir suç işlerse cezası erteleme kapsamından çıkarılacak. Böylece Yücelen, hem hapis cezası yatacak hem de seçme ve seçilme hakkını yitirecek.