Bir kadın, hâkim eşinin kendisine kıskançlık nedeniyle şiddet uyguladığı gerekçesiyle savcılığa şikayette bulundu. Kadın, boşandıktan sonra da eski eşinin görevli olduğu mahkemeden karar çıkarttığını ve telefonlarının geçmişe dönük kayıtlarını incelediğini iddia etti. Savcılık, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şikayeti işleme koydu, HSYK’dan soruşturma izni istedi.


İzin çıktı

HSYK 2. Dairesi, soruşturma izni talepli bu dosyayı geçen hafta görüştü ve halen görevde olan hâkim hakkında soruşturma iznini verdi. Bu izinle, bir hâkime, eşini dövdüğü ve telefon trafiğini incelediği gerekçesiyle soruşturma yapılıp dava açılabilecek. HSYK, hâkime “Hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle uyarıdan, meslekten ihraca kadar kusurun ağırlığına göre disiplin cezası da verebilecek.



Adalete öfke kontrolü eğitimi

HSYK, Türkiye Adalet Akademisi ile birlikte hâkim ve savcılara dönük kişisel gelişim ve öfke kontrolü eğitimlerine de başladı. Hâkimler bu eğitimlerinde karşılarındaki kişinin öfkesini nasıl kontrol edeceklerini de öğreniyorlar. HSYK kaynakları Hürriyet’e bu eğitimin ilk etapta, başsavcı ve mahkeme başkanlarına verdiklerini ve eğitimlerin başta aile hâkimleri olmak üzere tüm hâkim ve savcılara verileceğini açıkladılar



Hürriyet