Suriye'nin başkenti Şam'da muhaliflerin kentin doğu, güney ve batı kesimlerinde her geçen gün hakimiyetini genişletmesiyle Esed rejiminin dar bir bölge olan Kasyun dağında sıkıştığı gözleniyor. 
 
Kentin doğu, güney ve batı kesimlerinde muhalifler her gün ilerleme kaydederken şehrin merkezinden sıkı güvenlik kontrolünden ve trafik yoğunluğundan dolayı çıkmak adeta imkansızlaşıyor.
 
Şehrin merkezindeki devlet daireleri, valilik binası ile askeri binaların çevresi beton bariyerlerle çevrilirken kent merkezine açılan birçok yol da güvenlik sebebiyle bariyerlerle kapatıldı.  Eskiden araçla 10 dakikada ulaşılabilen yerlere yoğun trafik nedeniyle şimdi ancak bir saatte gidilebiliyor.
 
Muhaliflerin gün geçtikçe kent merkezine doğru ilerlemesi ve kentin çeşitli bölgelerinde her gün meydana gelen patlamalar, güvenlik sorununu ortaya çıkardı. Halk, Şam'da meydana gelen patlamaların, muhaliflerle halkın arasına fitne sokmak için rejim tarafından yapıldığını dile getiriyor.
 
-Rejim, kontrolünü kaybettiği yerleri havadan bombalıyor- 
 
Kent merkezine hakim olduğu dikkati çeken rejim, kontrolünü kaybettiği bölgeleri savaş uçakları ve roketlerle bombalıyor. Rejim, zayiat verme korkusuyla askerlerini, muhaliflerin yoğun olduğu bölgelere sokmama yönünde çaba gösteriyor.
 
Muhaliflerin Rıdvan Tugayı'nda bir birliğin komutanı olan Ebu Salah, ''yakında liman kentlerinden rejime gelecek yardım yollarını kesmek için, Halep bölgesindeki takviye birliklerinin Humus kentine kaydırılarak, Esed rejimin çökmesini hızlandıracaklarını'' söyledi.
 
Beşşar Esed'in dört duvar arasına sıkıştığını ve son dönemlerini yaşadığını dile getiren Ebu Salah, bir zamanlar 'terörü demir yumrukla ezeceğini' söyleyen Esed'in son dönemlerde 'bu ülkede doğdum, bu ülkede yaşıyorum ve bu ülkede öleceğim' sözlerinin kendisinin sonunu anladığına işaret ettiğini dile getirdi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Şam'a yaptığı ziyaret esnasında ülkedeki durumu sorması üzerine Esed'in ''Humus'ta cerrahi nitelikte bir operasyon gerçekleştirdik ve bunu en kısa zamanda bitireceğiz'' sözlerini hatırlatan komutan Salah, ''O günden bugüne çok şey değişti muhalifler güçlendi. Doktor olan Esed cerrahi operasyonun muhalifler tarafından yönetime yapıldığının yeni farkına vardı ve Faruk Şara onun ağzıyla konuşmaya başladı. Biz mücadelemizi kaybetmedik her gün her yerde ilerleme kaydediyoruz'' iddiasında bulundu.
 
-''İran yönetimi, Suriye halkının kalbine hançer sapladı''- 
 
Ebu Salah, İran'ın Suriye'ye karşı tutumunu şu sözlerle anlattı:
 
''İran yönetimi, Suriye halkının kalbine hançer sapladı. Rejime maddi ve askeri alanda yardımlarda bulunarak İslam tarihine kara bir leke bıraktı. İran yönetimi, rejimin basın sözcülüğünü yapıyor. Suriyeli yetkililerin adına onlar konuşmaya başladı, komşu ülkelere tehditler savuruyor. İran, Suriye bataklığına saplandı, çıkması çok zor olacak. İran'ın askeri desteği olmasaydı rejim çoktan düşmüştü.'' 
 
Rejime hava desteğinin kesilmesi için Uluslararası Şam Havaalanı'nın çevresinde kontrolü sağlamak üzere Esed güçleriyle yoğun bir şekilde çatışmaya devam eden muhalifler, havaalanının kontrolünü sağladıktan sonra, rejimin güçlü olduğu yerleri ele geçirmek için yoğunlaşacaklarını belirtiyor.
 
Şam'dan çıkarken Mezze askeri bölgesine yakın olan Dariyye bölgesinden ve askeri havaalanından yoğun bir şekilde çatışma sesleri yükselirken Dariyye'de savaş uçaklarının bombaladığı yerden dumanlar yükseliyordu.
 
-Suriye'den kaçışlar devam ediyor- 
 
Şam'dan Lübnan sınır kapısına kadar 5 kontrol noktası bulunurken Suriye-Lübnan sınırı ülkeden kaçanlarla dolu. Kimisi birkaç parça eşyayla kaçarken, kimisi canını kurtarabildiğine şükrediyor.
 
Suriye'den Lübnan'a doğru yol alan Suriye plakalı araçların üzeri ve bagajlarının genellikle valizlerle dolu olduğu gözleniyor. Birçok kontrol noktasında araçlardaki eşyalar kontrol edildikten sonra geçişlerine izin veriliyor.
 
Aynı araçla bizimle Lübnan'a gelen ve Deyr-i Zor kentinde olaylardan dolayı kaçtığını söyleyen Ahmet eş-Şavi ordunun birliklerinin kentte rastgele açtığı ateş sonucunda evlerinin büyük hasar gördüğünü ve kardeşlerinin yaralandığını söyledi.
 
Esed rejiminin zulmünden Lübnan'a kaçtıklarını ve Lübnan'da kendilerini güvende hissettiklerini ifade eden eş-Şavi, gösterilere katılmadığı, silahlı gruplarla bir ilişkisi olmadığı halde bir gece baskınıyla kendisini Esed güçlerinin aldığını ve üç ay boyunca suçsuz yere isim benzerliğinden dolayı hapis yatarak işkence gördüğünü anlattı.

AA