Erken emeklilik için yapılacak bir açıklamayı bekleyen yaş sınırına takılan emekli adaylarının gözü kulağı hükümette..

Seçim çalışmalarını sürdüren AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım'a Menderes ilçesi gezisi sırasında emekli bir kadın, "Götürenler çoktan götürdü, lütfen götürenler az götürsün" diye seslendi.

Binali Yıldırım, seçim çalışmaları kapsamında Torbalı ve Menderes ilçelerini ziyaret etti. Menderes Meydanı’nda vatandaşlarla tokalaşarak sohbet eden Binali Yıldırım’ın yanına gelen ve ismini vermek istemeyen emekli bir kadın vatandaş, önce emeklilerin durumlarının düzeltilmesini istedi.

 Vatandaş daha sonra ise, “Emeklilerin lütfen, lütfen rica ediyoruz, aldığımız para ne? Ömür tükettik, dert sahibi olduk. Tüm emekliler için konuşuyorum. 30 milyonla bir pazara gidip iki lahana alamıyorsun, ama götürenler çoktan götürdü yalnız. Hepsini de biliyoruz, izliyoruz biz bunları.

Lütfen götürenler az götürsün” dedi. Binali Yıldırım ise tepki gösteren vatandaş konuşmasını bitirmeden kadının yanından ayrıldı.

ERKEN EMEKLİLİKTE GELİNEN SON NOKTA NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten, Erken emeklilik yasa tasarısını bekleyenler için yeni bir açıklama gelmezken erken emekli olmak için gerekli tüm şartların oluştuğu yaşa takılanların neden emekli olamadığına dair doyurucu bir cevap da verilemiyor.

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar Ne Yapmaları Gerekir? Emeklilikte Yaşa Takılanlara düşük maaşla erken emeklilik hakkı verilecek mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar 2014 Yaşa takılanlara düşük maaşla erken emeklilik son durum erken emeklilik şartları nelerdir yaşa takılanlarda neler oldu en son haber son durum emeklilik geliyor mu?

Emekli olmak için gerekli tüm şartların oluştuğu yaşa takılanlar neden emekli olamıyor. Hükümet yaşa takılanları sesini duyacak mı? Anayasa Mahkemesi iptal kararı, emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle emekli aylığı bağlanamayanlara bir kazanım sağlamamıştır. 

Anayasa Mahkemesi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 206 hükmündeki "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan..." ibaresini iptal etmiştir. (İptal kararı 18 Ocak 2014 Tarihli ve 28886 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) KARAR, 18 OCAK 2015 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR.

İptalden önce 206 hükmü;

"8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar."

Hükmün uygulanması;

8 Eylül 1999 tarihinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi Devlet memuru olarak görevde bulunan, 8 Eylül 1999 tarihinde de 50 ve yukarı yaşlarda bulunan memurlar, 61 veya 65 yaşlarını doldurduklarında şayet 10 yıl hizmetleri var ise yaş haddi sebebiyle istemeleri halinde (65 yaşını dolduranlarda istekle emeklilik olmamakta, resen memurlukla bağlantıları kesilmektedir) emekli aylığı alabilme şansları bulunuyordu.

Emekli olmak için gerekli tüm şartların oluştuğu yaşa takılanlar neden emekli olamıyor. Hükümet yaşa takılanları sesini duyacak mı? Anayasa Mahkemesi iptal kararı, emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle emekli aylığı bağlanamayanlara bir kazanım sağlamamıştır. 

İptal sonrasında 206 hükmünden "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan" hükümleri kaldırıldığından, bu kez "50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar." hükmü uygulanacaktır.

Ancak, Anayasa Mahkemesi iptal kararının uygulanmasında 1 YIL SÜRE vermiş olduğundan, yeni şekliyle madde 18/1/2015 sonrası ifade edilecektir.

Yeni hükmün anlamı; EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK MADDE OLMAYACAĞINI değerlendirmekteyiz.

Yeni hükümde 8 Eylül 1999 tarihinde yine 50 ve daha yukarıda yaşlarda bulunanlarda sadece memurluk görevinde bulunulma koşulu ortadan kaldırıldığından, memurluk görevinden ayrılan veya memurluk görevinde bulunanların;

61 yaş + 10 Hizmet Yılı = Emekli Aylığı
Veya

65 yaş (resen emeklilik) + 10 Hizmet Yılı = Emekli Aylığı


Şartını yerine getirirlerse emekli aylıklarının bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz. Öz ifade ile her 50 yaşını dolduran memur 10 yıl hizmeti üzerinden emekli olması mümkün olmayacak, 61 yaşını doldurmasını bekleyecektir.

Sonuç Değerlendirmemiz;

Anayasa Mahkemesi iptal kararı, emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle emekli aylığı bağlanamayanlara bir kazanım sağlamamıştır. İptal kararı, sorunu tamamıyla çözmemiştir.

Anayasa Mahkemesi Yasama Organına 1 YILLIK SÜRE vermiştir. Temennimiz bu süre zarfında, Anayasamız Madde 60 hükmü "Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. " doğrultusunda, Yasama Organınca emekli aylığı bağlanamayanlara yönelik köklü bir çözüm getirecek yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır. Yeni yapılacak yasal düzenlemenin kapsamının da sadece 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda olmayıp, işçi ve esnafları ilgilendiren Kanunlarda da yapılmasının faydalı olacağını değerlendirmekteyiz.

Emeklilikte yaşa takılanlar  Eylem yaptı

Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik haklarının iade edilmesi için TBMM önünde eylem yaptı.

TBMM'nin Dikmen kapısı önünde toplanan grup adına açıklama yapan Soner Taşlıtepe, 1999'da ilk defa geriye işletilen 4447 sayılı Yasa ile Türkiye genelinde 5 milyon kişinin mağdur edildiğini söyledi.

Adaletin ve sosyal devletin en temel niteliklerinden birinin, kazanılmış hakların geri alanamayacağı olduğunu belirten Taşlıtepe, bu yanlışın üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen henüz düzeltilmediğini öne sürdü.

Erken emeklilik gibi bir talepte bulunmadıklarını ifade eden Taşlıtepe, "Biz, üzerimize düşeni yaptık pirimlerimizi ödedik, çalışma süremizi doldurduk, kanun hükmünün uygulanmasını beklerken yeni bir düzenleme ile kurallar değişti ve yaş sınırı getirildi" dedi.

Taşlıtepe, "1999'dan önce çalışmaya başlamış, kanunun öngördüğü şekilde primlerini tam olarak Ödemiş ve mevzuatın gereklerini yerine getirmiş çalışanlar olarak, Sosyal Güvenlik Kanunu'nun tüm çalışanlara vaat ettiği emeklilik hakkımızın iade edilmesini istiyoruz" diye konuştu.