Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanıkları Bayram Demir ve Seyhun Zayim'in tahliyesine karar verdi.
Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın, kendi mahkemelerinde görülen ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, davaların birleştirilme istemli açıldığını, ele geçirildiği iddia edilen belgeler, telefon konuşma kayıtları ve sair belgeler ile dosya sanıklarına isnat edilen eylemler arasında paralellik ve bağlantı bulunduğunu, sanıklar arasında örgütsel bağlamda fiili ve hukuki irtibat olduğunu kaydetti.

İki dosyadaki eylemlerin iddia olunan ''Ergenekon terör örgütü'' kapsamında değerlendirildiğini ifade eden mahkeme, bu gerekçelerle birinci ''Ergenekon'' davasının ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanıkları Bayram Demir ve Seyhun Zayim'i, dosya kapsamı, delil durumu ve yatılan süreyi dikkate alarak tahliye etti. Mahkeme, yaklaşık 4 yıldır tutuklu yargılanan bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu.


-16 iddianame tek davada-


Bu arada, birinci ''Ergenekon'' davasının ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesiyle davadaki sanık sayısı 61'i tutuklu 256'ya çıktı.

Davaların birleştirilmesiyle birinci, ikinci ve üçüncü ''Ergenekon'', Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası ile molotofkokteyli atılması, Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahın Alparslan Arslan'a satılması, savcı Zekeriya Öz'ün tehdit edilmesi, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'', İlker Başbuğ hakkındaki dosya olmak üzere ''Ergenekon'' kapsamında açılan toplam 16 iddianame tek davada toplandı.(AA)