Ergenekon davasının bugün yapılan duruşmasında tutuklu sanıklar Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Veli Küçük, duruşmayı izlemeye gelen Melike Demirağ ve Füsun Erbulak'ın da aralarında bulunduğu yakınlarıyla sohbet etti. Tutuklu sanıklar, Cuma günü tahliye taleplerinin reddedilmesini eleştirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon davasının 211. duruşması başladı. Silivri Cezaevi giriş kapısı bitişiğindeki büyük salonda yapılan duruşmada Mustafa Balbay, Veli Küçük, İbrahim Şahin, Dursun Çiçek ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Doğu Perinçek, Sedat Peker ve Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 24 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında tiyatro sanatçısı Füsun Erbulak ile şarkıcı Melike Demirağ ve CHP Milletvekili Haluk Eyidoğan da izleyiciler arasında yer aldı. Duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklar, bulundukları bölümün izleyicilere en yakın olan arka kısımlarına doğru gelerek izleyicilerle sohbet etti. Sanıklar, 27 Temmuz 2012 Cuma günü tahliye taleplerine ilişkin verilen karar ile ilgili eleştirilerini izleyici bölümünde bulunanlarla paylaştı. Bu sırada Melike Demirağ, 'Arkadaş' şarkısını seslendirdi. Demirağ'ın şarkısına seyircilerin de katıldığı görüldü. Şarkı bittiğinde Mustafa Balbay, "Sizden bu şarkıyı dinlemek her şeye değerdi." dedi. Tuncay Özkan ise "Bu şarkı için bir dört yıl daha yatabiliriz." diye espri yaptı.

Yeni yasal düzenleme ile alakalı olarak yaptıkları tahliye taleplerinin reddedildiğine vurgu yapan Balbay, "Değerlendirmenin açıklandığı Cuma günü bir şeyler söylememiz gerekiyordu. Bugün hukuku hep beraber arayacağız. Türkiye Odalar Birliği'nin Anadolu gezisinde en büyük sorun adalet eksikliği olarak ortaya çıktı. Hükümet tarafından yapılan anketlerde de ilk sırayı yine adalet sorunu aldı." dedi.

Tuncay Özkan ise yeni çıkan yasanın, tutuklu olan sanıkların suçlarının söylenmesi zorunluluğunu getirdiğini söyledi. Özkan, "Benimle alakalı bölümde el bombalarından bahsediliyor. El bombalarının benimle olan irtibatını ispat etsinler, benim için yöneltilen tüm suçlamaları kabul edeceğim. İbrahim Özcan ile Kemal Aydın bölümünde ise bilgisayarlarından çıkan belgelerden bahsediliyor. Oysa onların da bilgisayarı bile yok. Bilgisayardan anlamayan insanlar. Mahkeme, savcıların bile söylemediği yalanları önümüze getiriyor." diye konuştu.

Ergenekon terör örgütünün köprü personeli olduğunun ileri sürüldüğünü belirten Veli Küçük ise "Benim, üstlerimden aldığım talimatları altımdaki elemanlara ilettiğim ve bu talimatların uygulanıp uygulanmadığını kontrol ettiğimi söylüyorlar. Bir örgüt şeması var ellerinde. Ancak benim üzerimde ve altımda bulunan insanların isimleri kapalı. Ben bu isimleri bilmeden kendimi nasıl savunacağım?" sözlerini dile getirdi.

Duruşmanın başlamasıyla birlikte uzun süredir duruşmaya katılmayan mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de duruşmaya katıldığı görüldü. Kimlik yoklamasının ardından, Cuma günü ifadesi yarıda kesilen takın Turgut Büyükdağ, tekrar tanık kürsüsüne alındı. Duruşma, Büyükdağ'ın ifadesi ile devam ediyor.