Ergenekon davasında Mahkeme Heyeti, Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 27 Aralık'a ertelendi.

Ergenekon davasında mahkeme heyeti, Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 27 Aralık'a ertelendi.

ÖZKAN İLE MAHKEME BAŞKANI TARTIŞTI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda sanıkların talepleri alındı. Odatv Davası'nın tutuklu bu davanın tutuksuz sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük, "Devletiniz beni bir tek an bile polissiz bırakmadı. Sağolsun. Ben şeytanım ya" dedi.

Zaman zaman sesini yükselterek taleplerini sıralayan Küçük'ü uyaran Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Normal konuşun, sizi duyuyoruz" dedi. Bunun üzerine "Yalçın Küçük içimde bir makina var bazen yüksek sesle çalışıyor bazen duruyur. Bizi tanıyacaksınız ceza davalarında" diye cevap verdi. Davada yargılanan sanıklar için 'Cürüm arkadaşlarım' diyen Küçük, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla arasında jandarma görevlilerinin bulundurulmasını eleştirdi.

"ABDULLAH ÖCALAN TANIK OLARAK DİNLENMELİ"

Küçük konuşmasına şöyle devam etti:

"Nusret Paşa Hazretlerini (tutuklu sanık Nusret Taşdeler) teleyolla ifadesini aldınız. Abdullah Öcalan'ı da mahkemeniz mutlaka tanık olarak dinlemelidir. Biz de Öcalan'a sorular sormalıyız. Bu davanın siyasi dava olduğu tartışmaları var. Dünyadaki bütün siyasi davaları araştırdım. Bütün siyasi davalar dalga dalga başlar."

Mahkeme Heyetine seslenenerek, "İşiniz çok zor sayın Heyet. Kürsüye her çıkan sanık 'Suçumu söyleyin' diyor. 5 yıldır yargılanan sanıklar suçlarını bilmiyor." "Bugün herkes Kuran-ı Kerim'den bahsetti. Ancak ben Tevrat'tan bahsedeceğim" diyen Küçük, Tevrat'tan örnekler verdi.

Tutuklu sanık Hüseyin Yanç: "2010 yılından beri tutukluyum. Suçsuzum. Mağdur edildim. Asıl ben iddia edilen Ergenekon Terör Örgütünün mağduruyum. Tahliyemi istiyorum."şeklinde konuştu.

Davanın tutuklu sanığı Fatma Cengiz: "5 yıldır tutukluyum. Kimseye suikast planlamadım. Ben kan gördüğüm zaman bayılırım. Dün hastaneye gittim iğneye bile bakamadım. Hangi yürekle suikast yapacaktım. Tutuklu sanıklardan İbrahim Şahin benim ismimi söyleyerek 'Bununla mı suikast yapacağım? diye sordu. Bizde adalet istiyoruz Sayın Başkan."diye konuştu.

Davanın diğer bir tutuklu sanığı Bedirhan Şinal ise "Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması dosyasında birlikte yargılandığımız Boğaç Kaan Murathan suçsuzdur. Ben suçluyum. Boğaç'la ilgili tek bir delil çıksın şerefim üzerine yemin ederim ki kendimi yakacağım. Allah için Boğaç Kaan Murathan'ın tahliyesine karar verin. Allah için yalvarıyorum." dedi

MAHKEME BAŞKANI İLE TUNCAY ÖZKAN TARTIŞTI

Gazateci-Yazar Tuncay Özkan, 23 Eylül 2008 tarihinden bu yana tutuklu olduğunu belirterek, suçunun ve eylemin ne olduğunu hala öğrenemediğini belirtti. Tutuklu yargılanan CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın da suçunun ne olduğunu sorduğuna dikkat çeken Özkan, "Suçum ne sorusunun telif hakkını daha sonra tahsil edeceğim" diyerek espiri yaptı.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Suçlandığınız konular iddianamede yazılı. Kimseye sormanıza gerek yok" dedi. Tuncay Özkan, "Suçlandığım TCK'nın 311. ve 312. maddeleriyle ilgili hakkımdaki deliller nedir soruyorum" sözleri üzerine Başkan Özese, "Ek klasörlerde var. Ayrıca mahkemeye soru sorma hakkınız yok" dedi. Özkan, Mahkeme Başkanı Özese'nin konuşmasına müdahale etmesi üzerine "Sürekli kesecek misiniz?" diyerek tepki gösterdi. Konuşmasını yarım bırakan Tuncay Özkan, dosyalarını toplayarak yerine geçti.

Sanık avukatları da, Başkan Özese'nin başka bir sanığı talep konuşmasını yapması için kürsüye çağırmasına tepki göstererek "Tuncay Özkan'ın konuşmasını engelliyorsunuz" dediler. Mahkeme Başkanı Özese'nin, Özkan'ın konuşmak istemediğini kendisinin toparlanıp gittiğini söylemesi üzerine avukatlar, "Siz konuşturmadınız" dedi.

REDDİ HAKİM TALEBİNE RED

Bunun üzerine Hüseyin Ersöz'ün de aralarında bulunduğu bazı avukatlar, mahkemeye dilekçe sunduklarını, reddi hakim taleplerinin karar bağlanmasını talep ettiler. Bunun üzerine mahkeme heyeti 15 dakika ara verdi. Mahkeme Heyeti, sanık avukatlarının reddi hakim talebini "davayı uzatmak amaçlı olduğunun açıkça görüldüğü" gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.

KARAR VERİLDİ

Ara sonrasında kararı açıklayan mahkeme heyeti, Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 27 Aralık'a ertelendi.


dha