İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin’e Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. Maddesi “Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlamasıyla dava açıldığı ortaya çıktı.

İzin Sadullah Ergin'den

Bianet'in Fırat Haber Ajansı'ndan Zeynep Kuray'a dayandırdığı habere göre Keskin’in 2005’te Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Çerkezköy İlçe Başkanlığının organize ettiği “İnsan Hakları“ konulu toplantıda söylediği, “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip, Türkiye hesap vermek zorunda” sözleri üzerine TCK açılan ve Yargıtay tarafından bozulan dava 2011’de dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in izniyle Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCK 301. Maddeden tekrar açıldı.

Bianet’e konuşan Keskin 301. Maddeden dava açılması için Bakanlık onayı şartı getirildiğinden beri bu maddeden genelde dava açılmadığını belirterek kendisi hakkında açılan davanın “ilginç” olduğunu söylüyor.

“Bakan Ergin en çok düşünce özgürlüğünden bahseden bakanlardandı. Bu yüzden benim için yargılama izni vermiş olması dikkat çekici. Keza AKP ‘Artık kimse düşünceleri sebebiyle hapiste değil” imajı vermeye çalışıyor. Bu aslında eski anlayışın da devam ettiğinin göstergesi.”

Davadan kendisinin de daha yeni haberi olduğunu ifade eden Keskin’in önümüzdeki günlerde talimatı alınacak. Keskin daha önceki davadaki ifadelerini tekrar edeceğini belirterek “Ben bunları söyledim, daha fazlasını da söyledim. Ben düşüncelerin yargılanmasına karşıyım” diyeceğini söyledi.

Ne olmuştu?

2005’teki DEHAP toplantısındaki konuşmalarında “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip, Türkiye hesap vermek zorunda” sözlerinin ardından Çerkezköy Keskin’e açılan davada eski 765 sayılı TCK’nın 159/1 maddesi uyarınca suçlamasıyla bir yıl hapis cezası verilmişti. Dava Yargıtay tarafından bozulmuştu.

29 Nisan 2008'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 5759 sayılı "Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Ceza Yasası'nla yaptığı değişiklikle 301. madde uyarınca yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların Adalet Bakanı'nın iznine bağlanması şartını getirmişti.





timeturk.com