“ERDOĞAN’I MI SEVİYORSUN ATATÜRK’Ü MÜ?”

Adana Bilfen Koleji’nde ana sınıfından lise öğrencilerine kadar birçok öğrenci müfettişler tarafından sorgulandı. Müfettişlerin elinde bulunan sınıf listelerinin 1, 8 ve 17. Sırasında bulunan öğrenciler dün yapılan sorguda müfettişlerin sorularını cevaplamak zorunda bırakıldılar.

Yaşanan bu gelişmeleri çocuklarından öğrenen veliler, bugün okula gelerek müfettişlere tepki gösterdiler. Müfettişleri protesto eden veliler, müfettişleri okuldan kovdular. Güvenlik gerekçesi ile adını vermek istemeyen bir veli konu ile ilgili Odatv’ye şu açıklamalarda bulundu:

“Dün okulumuza gelen müfettişler, öğrencileri ayrı bir odaya alarak öğretmenleri ve ebeveynlerinin siyasi, dini ve özel hayatlarına yönelik sorular sormuşlar. Müfettişler ellerinde bulunan listenin her sınıftan 1, 8 ve 17. Sırasındaki öğrencileri sorgulamışlar. Benim çocuğum ise dün sorgulanmadı. Yaşanan bu olayları öğrendikten sonra bu sabah okula geldik. Müfettişler bugün de okuldaydılar. Şu anda protestolarımız sonucu müfettişleri okuldan kovduk”

Öğrencilere sorulan soruların ise fişleme niyetiyle sorulduğu çok açık. Güvenlik gerekçesi ile ismini vermek istemeyen veli öğrencilere şu soruların sorulduğunu aktardı:

“-Okulda ayakkabı kutusu ile ilgili konuşan öğretmen veya öğrenci var mı?

 -Recep Tayyip Erdoğan’ı mı yoksa Mustafa Kemal Atatürk’ü mü seviyorsun?

 -Öğretmenleriniz ya da hiç kimse sizi siyasi güdümüne yönelik davranmak zorunda bıraktı mı?

 -Okulda siyasi suçtan ceza alan oldu mu?

 -Okulda Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza karşı kötü olabilecek söz ya da slogan söylendi mi?”

Veliler sorgulama olayından sonra çocuğu sorgulanmayan veliler Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe gönderdiler. Çocuğu sorgulanan veliler ise suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar.

İşte avukat Uluğ İlve Yücesoy’un müvekkili adına Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği elektronik dilekçe:

“Dilekçe konusu :  Adana’daki bazı okullarda müdürlüğünüzce görevlendirilen müfettişler seçtikleri çocukları ayrı bir odaya alıp sorular sormaktadır.Bu uygulamanın müvekkilimin çocuğunun başına gelmemesi için ;

1-) Müdürlüğünüz çalışanlarının öğrencileri alıp ayrı bir odada politik, dini, özel hayata dair sorular sormasının hukuki dayanağının olup olmadığının var ise mevzuatın tarafımıza bildirilmesi,

 2-) Müvekkilimin velisi olduğu B. B.’nin (Odatv tarafından kısaltılmıştır) müdürlüğünüzce görevlendirilen müfettişlerce ya da öğretmenlerce herhangi bir kamu görevlisi aracılığı ile tek başına ya da toplu olarak TC Anayasası BM Çocuk Hakları Sözleşmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca soru sorulmasına müvekkilimin izni olmadığı, aksi takdirde de her tür hukuki yola başvuracağımızın bildirimi konuludur.

Açıklamalar:

1- Müdürlüğünüzce görevlendirilen müfettişler okullarda her sınıftan belli öğrencileri seçip politik sorular sormaktadır. Bu durum Adana ilinde bilinmektedir.

2- B. B.’nİn müfettişlerce, öğretmenlerince ya da başka görevlilerce tek başına ya da toplu halde özel amaçlı sorulara tabi tutulmasına müvekkilimin muvafakati yoktur.

3- Müdürlüğünüzün bu şekilde tasarruf yetkisinin kanuni ve hukuk dayanağının ne olduğunun tarafımıza bildirilmesini talep etmekteyiz.

4- Çocuk ruh sağlığı, ifade özgürlüğü, düşünce ve vicdan özgürlüğü gereği, özel ve aile hayatı gizliliği gereği çocuğuma görevlilerce tek başına yada toplu olarak sorular yöneltilmesinin TC Anayasası, AİHS,BM Çocuk Hakları sözleşmesine aykırıdır.

5- AİHS madde 5,8,9,,10 gereği; özel hayatın gizliliği,düşünce,din,kanaat özgürlüğü gereği, özgürlük hakkı gereği çocuğumun ruh sağlığını,düşünce özgürlüğünü ve kişisel özgürlüğünü etkileyecek tasarruflarınıza izin vermemekteyim.

6- TC Anayasası madde 2 insan hakalrına saygılı hukuk devleti, madde 5 Devletin temel amaç ve görevlerindeki ilkeler, madde 17 kişinin dokunulmazlığı madde 19 kişi hürriyeti, madde 20 özel hayatın gizliliği, madde 24, 25 vicdan ve ifade hürriyeti,madde 26 düşünceyi yayma hürriyeti,madde 41 ailenin korunması , madde 42 eğitim hakkı gereği müvekkilimin çocuğunun tek başına ya da toplu olarak ailesinin,kendinin politik,dinsel, görüşlerinin,özel hayatlarına dair sorular sorulmasının ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu bildirir ,buna muvafakatimiz olmadığı aksi halde de her tür hukuki yola başvuracağımı bildiririm.

Saygılarımla B. B. Velisi B. Y. (Odatv tarafından kısaltılmıştır) adına Avukat Uluğ İlve Yücesoy”

ANTAKYA’DA DA BİR FİŞLEME VAKASI

Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Parlak da 12 Mart Çarşamba günü okul müdürlerinden mazeretsiz olarak okula gelmeyen öğretmen ve öğrencilerin listesinin gönderilmesini istedi.

İşte o istek mesajı:

(Resmi büyütmek için tıklayınız)

Onur Özcan

Odatv.com