Başbakan Erdoğan, bugün gerçekleşen 29 Ekim yürüyüşüne yönelik polisin biber gazlı müdahalesini savundu. Gün ortasında Başbakan’ın barikatların kaldırılması emri verdiği iddialarına değinen Erdoğan, “Polise barikatı kaldırma emrini ben vermedim.” diye konuştu.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde verdiği 29 Ekim resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Polis görevini yapmadı, 11’i yaralandı, medya buna yer vermedi" dedi. Erdoğan 29 Ekim’de Seferberlik Yürüyüşü’ne katılmak isteyen kitleye yapılan biber gazlı müdahaleyi savunarak, sözlerini “Gerektiği zaman müdahale edilir” diye sürdürdü.

Erdoğan açıklamalarına “Bu alternatif kutlama değil, provokasyon girişimi” diye devam etti.

“Kılıçdaroğlu illegal örgütlerin peşine takıldı”
Erdoğan değerlendirmelerinde Seferberlik Yürüyüşü’ne katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenerek, sözlerini “8 ayrı yer gösterdik. Kılıçdaroğlu hiçbirini beğenmedi. Kılıçdaroğlu illegal örgütlerin peşine takıldı” diye sürdürdü.

Erdoğan bir gazetecinin bugün yapılan kitlesel kutlama ve yürüyüşlerin 2007’deki Cumhuriyet Mitingleri’ne bir özlem mi olduğu şeklindeki sorusuna, bu tarz eylemlerden CHP’nin kaybına olacağı karşılığını verdi. Erdoğan "2007'yi özlüyorlar ama bu kimseye bir şey kazandırmaz. Cumhuriyeti cumhur korur. Bunlar tenis turnuvasındaki protestocularla aynı kişiler” dedi.

“Açlık grevindeki herkes az çok yiyip içiyor”
Cezaevlerinde PKK ve KCK’li tutuklu ve hükümlüler tarafından sürdürülen açlık grevleri konusunda da “provokatif” değerlendirmeler yapan Erdoğan, cezaevlerindeki herkesin “az çok bir şeyler yiyip içtiğini” iddia etti. Erdoğan, "Adalet bakanım gitti, aç kalan yok, herkes her şeyi yiyor. Müdahale gerektiğinde yapılır" diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamaları doksanlı yıllarda siyasi tutsakların başlattığı açlık grevlerine karşı iktidarın kullandığı söylemi akla getirdi. 1996'da gerçekleştirilen ölüm oruçları sürecinde dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan, tutsaklar için "gizli gizli yiyorlar, numara yapıyorlar" gibi açıklamalarda bulunmuştu.

(soL-Haber Merkezi)