Mardin Valiliği’nce düzenlenen "Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Yolunda" programına mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sancar’ın üzüntü verici beyin göçünün en çarpıcı örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise mesajında, çocukların elinde silah değil, kalem görmek istediklerine dikkat çekti.

Mardin Valiliği tarafından, Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar onuruna program düzenlendi. Artuklu Üniversitesi AKM Salonu’nda, "Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Yolunda" adıyla düzenlenen programa, AK Parti milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Vali Ömer Faruk Koçak, dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen, akademisyenler, öğrenciler, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yakınları ve çok sayıda davetli katıldı. Sancar’ın hayatını anlatan belgesel gösterimi ile başlayan programda Vali Koçak, milletvekili Çankırı ve Sancar’ın okul arkadaşı Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk birer konuşma yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MESAJI OKUNDU

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu. Mesajında, Prof. Dr. Sancar’ı başarısından dolayı bir kez daha tebrik eden Erdoğan, beyin göçüne dikkat çekerek, şu ifadelerde bulundu:

"İnsanlarımızın beyin göçü yoluyla yurt dışına gittiğini çok iyi biliyoruz. Prof. Dr. Aziz Sancar hocamız bu üzüntü verici beyin göçünün en çarpıcı örneklerinden biridir. Bunun için biz son 13 yıldır Türkiye’de bilimsel çalışmayı araştırmayı geliştirmeyi inavasyonu teşvik ederek sahip olduğumuz insan hazinesini kendi ülkemizde değerlendirmeye çalıştık. Aynı şekilde yurt dışında görev yapan bilim adamlarımızın çalışmalarını ülkemizde yürütebilmeleri için kendilerine davetlerde bulunduk. Gerek üniversitelerimiz gerek özel sektör ve ilgili kamu kuruluşlarımız Türkiye’nin bilimsel birikimine ciddi katkı sağlıyor ve kendi alanlarında uluslararası başarılara imza atıyorlar. Ancak henüz kat etmemiz gereken çok mesafe bulunduğunun da farkındayız. Bunun için yeni nesillerin Prof. Dr. Aziz Sancar hocamız gibi hem bilimsel başarılarıyla hem de sağlam kişilikleriyle tebarüz etmiş değerlerimizi örnek almalarını temenni ediyorum."

DAVUTOĞLU: “GENÇLERİMİZİ OKULLARIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, programa videolu bir mesaj gönderdi. Mardin’i çok sevdiğini ve kadim bir şehir olduğunu belirten Davutoğlu, “Mardin ile Aziz Sancar’ın bir araya gelmesi kadim irfan ve hikmete dayalı bilgimizle modern bilimin biraya gelmesinin adıdır. Onun için bugün Aziz Sancar adını verdiğimiz okullarımız inşallah daha nice Aziz Sancar’ların yetişeceği güzel irfan diyarları olacaktır. Buradan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bütün şehirlerimize hitap ederek şunu haykırmak istiyorum, biz çocuklarımızı gençlerimizi çukurların içinde barikatların arkasında değil dağlarda değil aydınlık gelecekler için yeni Nobel Ödülü alabilecek adaylar olarak okullarımızda görmek istiyoruz. Biz çocuklarımızı ellerinde silah değil kalem görmek istiyoruz. Biz çocuklarımızın ellerinde taşla değil, gönüllerinde muhabbetle görmek istiyoruz. Bütün mücadelemiz bunun içindir. Aziz Sancar’ı yetiştiren Mardin eminim her taşıyla irfan ve hikmet ibreti olarak hepimize bundan sonra ışık tutacaktır" dedi.

PROF. DR. SANCAR: “SİZ DÜNYANIN EN İYİ BİLİM ADAMLARI OLABİLİRSİNİZ”

Programa video konferans sistemiyle bağlanan Prof. Dr. Aziz Sancar ise, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu belirterek, kendisine eğitim veren öğretmenlere teşekkür etti. Sancar, “Öğretmenlerimizi ne kadar takdir etsek azdır, onları baş üstüne koymamız gerekir. Bütün hemşerilerimden ve özellikle Türkiye’nin geleceğini elinde tutan öğrencilerden iki dileğim var. Birincisi Türkiye’de barış ve kardeşlik için elinizden geleni yapın. İkincisi Matematik, Fizik, Kimya ve öteki pozitif konularda çalışın ve bizi Avrupa, Amerika seviyesine ulaştırın. Siz dünyanın en iyi bilim adamları olabilirsiniz. Beni yetiştiren Mardin’dir. Mardin uygarlığı ile çalışkanlığı ile ve vefakarlığı ile tanınır" diye konuştu.

Sancar, bir gazetecinin "Mardin’e gelecek misiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Mardinli kardeşlerime can feda. Onların istedikleri her şeyi yaparım. Bir program üzerinde çalışıyoruz. İnşallah bir fırsatını bulur Mardin’e gider oradaki kardeşlerimle kucaklaşır hasret gideririm, sağ olsunlar.”

Program, bilim olimpiyatlarından dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Kaynak: HABER7.COM