Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "13-14 yıl önce Afrika'da biz 12 ülkede vardık. Ama şimdi 39 ülkede varız. Buralarda da kiracı olduğumuz büyükelçiliğin olmaması lazım. Onun için satın almaya başladık. Hedef 54 Afrika ülkesinin 54'ünde de büyükelçilik binasını inşallah hizmete açmak" dedi.

Erdoğan, Somali ziyareti kapsamında, yapımı tamamlanan Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçilik Külliyesi'nin açılış törenine katıldı.

Çok mutlu olduğunu dile getiren Erdoğan, "2011 yılında ilk geldiğim günden bu yana nasıl bir ilerleme, nasıl adımlar attığınızı gördüğüm için çok mutluyum" dedi.

"Şu anda içinde bulunduğumuz Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyada bir numaralı külliyesidir" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"80 dönüm üzerinde böyle bir muhteşem külliyemiz yok. Aslında, gittiğim her yerde dostlara söylüyorum 'bize şöyle büyükçe bir yer verin, burada Türkiye Cumhuriyeti'nin şanına yakışır bir büyükelçilik yapalım.' Çünkü bizim geleneklerimizde kiracılık yok. Hele hele büyükelçilik kira bir binada olduğu zaman onun tadı da olmuyor. Oradaki hizmet de bereketli olmuyor ve şu anda atılan adımlar az önce Dışişleri Bakanım söyledi, hep bu istikamette yürüyor. Bunlardan bir tanesi ki bana göre en önemli adım, merhum Çağlayangil'in girişimiyle ABD'deki Türk Evi'ydi. Tabii BM'nin karşısında gerçekten kupon bir yerdi, önemli bir yerdi. Ama şimdi o bile bize artık yeterli gelmiyor. Dedik 'burayı yıkalım.' Yan tarafta bir yer vardı, 'orayı da satın alalım.' Şimdi orada da güzel bir proje yaptırdık ve inşallah şu anda yıkımı başlamak üzere 32 katlı kendimize Türk Evi'ni yapıyoruz, yapacağız."

Türkiye'nin 13-14 yıl önce Afrika'da 12 ülkede olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama şimdi 39 ülkede varız. Buralarda da kiracı olduğumuz büyükelçiliğin olmaması lazım. Onun için satın almaya başladık. Hedef 54 Afrika ülkesinin 54'ünde de büyükelçilik binasını inşallah hizmete açmak" dedi.

Şehit polisin adı külliyede yaşayacak

Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi'nin bir örnek olduğunu belirten Erdoğan, Albayrak ailesine teşekkür etti. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün burada cuma namazı hep birlikte kılındı. Bu da bir ilk ve inşallah bu da bereketiyle beraber gelecektir diye düşünüyorum. Tabii bu ziyaretimizde Kızılay Sağlık Meslek Yüksek Okulu da büyük ölçüde bitmiş vaziyette. İç tefrişi ve peyzaj çalışmaları bitmediği için bugün onu açamıyoruz. Şimdi onu da açarsak birileri der ki 'tamamlanmamış binayı gitti açtı.' Bu arada 2013 yılı Temmuz ayında şehit olan polisimiz Sinan Yılmaz'ın ismi de buradaki toplantı salonlarından birinde yaşamaya devam edecektir. Kızılay Sağlık Meslek Yüksek Okulu binası, eylül ayında 600 öğrenciyle eğitime başlayacak. Bir müjdeyi daha veriyorum; 400 dönüm arazi üzerinde hemen şurada askeri eğitim merkezini şu anda inşa ediyoruz. İnşallah onun açılışında da yine Mogadişu'da olmak en büyük arzumdur."

Ramazan ayının arifesinde olduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rabbim bizleri Ramazan-ı Şerif'e kavuştursun. İnşallah Ramazan Bayramı'na da kavuştursun. Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif hepimiz için, tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından büyükelçilik külliyesinin açılışı, Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından yapıldı.

İki cumhurbaşkanı daha sonra külliyede incelemelerde bulundu.

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı.

Kaynak: AA