ANKARA-Dilara Zengin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7-8 Aralık'ta gerçekleştireceği Yunanistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların ivme kazanması bekleniyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alınması planlanıyor.

Erdoğan'ın ziyareti, Türkiye'den Yunanistan'a Cumhurbaşkanı düzeyinde 65 yıl sonra gerçekleşecek ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke siyasi ilişkilerinin yanı sıra ekonomik ilişkilerini de canlandırması bekleniyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, AA muhabirine, söz konusu ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde gelinen noktanın az gibi görünse de başlangıca göre oldukça iyi bir seviyede bulunduğunu söyledi.

2015'te Yunanistan hükümetinin yaptırdığı bir araştırmaya işaret eden Bilgen, "İhracatçı 16 bin 700 firmanın üçte biri ilk defa 2015 yılında ihracat yapmaya başlamış. Bu tür bir istatistiki bilgiyi aynı oranda olmasa da Türkiye için de belirtmek mümkün. Hala ürünlerini ihracat pazarlarına sunmamış firmalar var her iki ülkede de." dedi.

Ekonomik ilişkileri geliştirmek için iki ülke iş adamlarını daha çok bir araya getirmek ve iş birliği imkanlarını birlikte bulmalarını sağlamak gerektiğini vurgulayan Bilgen, Yunanistan’ın en büyük ihtiyacının endüstriyel üretimin artırılması olduğunu ifade etti.

Bilgen, Türk yatırımcılar ve Yunan tarafı için üretimin öncelikli yararının istihdamı artırmak olacağını dile getirerek, "Yunanistan hala Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülke durumunda. Türk şirketlerinin Yunanistan’da yaşadığı bürokratik problemler her ortamda dile getiriliyor ve böylelikle zaman içinde bu engeller yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Tabii ki bu problemler sadece Türk yatırımcıları değil Avrupalı yatırımcıları da etkiliyor. Engellerin azalması ve ortadan kalkmasıyla Türk yatırımları da artacaktır." diye konuştu.

İki ülke arasında eskisi gibi siyasi gerginliklerin kalmadığına işaret eden Bilgen, şunları söyledi:

"Son 17 senedir siyasilerin iş alemine temel bir söylemi var, 'Siz işlerinizi o kadar geliştiriniz ki biz politikacılar aleyhte kararlar almakta zorlanalım'. Karşılıklı ekonomik menfaatlerin gelişmiş olduğu ülkeler arası ilişkilerin, zaman içinde siyasi gerginlikleri bile ortadan kaldırdığı örnekler çoktur. Bugün iki ülke arasında eskisi gibi siyasi gerginlikler yok ama geçmişten kalan tortular bazı çevreleri hala etkilemekte. Bunlar bürokrasi olabilir, iş dünyasının mensupları olabilir ama zaman içinde her şeyin daha da normalleşeceğine emin olabiliriz. İş dünyası, gerçekleştirilen iş forumları, toplantılar ve karşılıklı ziyaretlerle bu konuya hiç durmadan katkı sunuyor."

Kaynak: AA