Ankara- Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Libya Başbakanı Abdurrahim El Keyb ile görüştü. İki Başbakan, görüşmenin sona ermesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve hangi konuların ele alındığını açıkladı. İlk olarak söz alan Erdoğan, Libya Başkanı Abdurrahim El Keyb ile gerçekleştirdikleri çalışma yemeğinin kardeşhane bir hava içerisinde geçtiğini, iki ülkenin sorunlarını değerlendirme ve iki ülke bakanlarının çalışmalarının değerlendirilmesi noktasında görüşmenin çok faydalı olduğunu söyledi.


"Desteğimiz sürecek"

Başbakan Erdoğan, mevcut takvime göre 4 ay sonra, 2012 Haziran ayının ikinci yarısında Libya'da ulusal kongre seçimlerinin yapılmasının planlandığını, Libya'da söz konusu seçimlerin zamanında, adil, şeffaf bir şekilde yapılacağına yürekten inandığını dile getirdi. Türkiye olarak Libya'daki bu geçiş sürecini bugüne kadar samimiyetle desteklediklerini belirten Erdoğan, "Bundan sonra da tüm imkanlarımızla desteklemeye devam edeceğiz. Farklı alanlardaki tecrübelerimizi Libya ile paylaşmaktan mutluluk duyacağız" dedi. Libya'da geçiş sürecinin başarıyla tamamlanmasının, ülkedeki güvenliğin tesis edilmesiyle doğru olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "İnanıyorum ki Libya yönetimi de bundan asla taviz vermeyecektir" yorumunu yaptı. Bu kapsamda ülkedeki güvenlik birimlerinin yeniden yapılanması ve milis güçlerinin dağıtılmasının önem arz ettiğini vurgulyan Erdoğan, "Libya'da iç güvenliğin tesisi için Türkiye olarak bizler, gerek eğitim, gerek malzeme yardımı sağlanması için bir dizi adım atıyoruz. Libya güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bizden ne istenirse, kendilerine yardımcı olmaya devam edeceğiz" dedi.

Libyalı yaralılardan ücret alan hastanelere tepki

Bir diğer husus olarak da Libyalı yaralıların Türkiye'de tedavi olmasına işaret eden Erdoğan, bu kapsamda bazı özel hastanelerde tedavi edilen Libyalı yaralılardan ücret alınmasına sert tepki gösterdi. Bu tedavilerin bir devlet hastaneleri, bir de özel hastanelerde olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Devlet hastanelerinde olan tedavilerle ilgili zaten bizim, herhangi bir beklentimiz olmadığı gibi bir ücret tahsili de söz konusu olmamıştır. Fakat, bazı özel hastanelerin ki şu anda bunların üzerindeyiz. Takipçiyiz ve çok farklı bir şekilde ücretler tahsil edildiğine dair bugün bilgiler bize aktarıldı. Biz kendilerinden belgeler istedik ve bu belgeleri almak suretiyle de bunları üzerine gideceğiz. Bu konuyla ilgili yapılması gereken ne varsa bunu yapacağız. Bunu ben tamamen, insan hayatını fırsata dönüştürmek olarak görüyorum. Sağlığı fırsata dönüştürmek isteyenlerin, kusura bakmasınlar bir, bu millete yakışan hiç bir yanı olamaz. İki, bizim idaremizde böyle bir faaliyet gösteremez. Bunun da gereğini yapacağımız burada özellikle açıklamak istiyorum."

Başbakan, Mısrata'da özel hastane kurulmasına ilişkin sözleri olduğunu, bu sözün de takipçisi olduklarını, arsa ve proje konusunda Libya makamları ile görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi. Libya Başbakanı ile görüşülen bir diğer hususun, 22 Türk şirketini bilabedel üstlendiği söz konusu bazı kamu binalarının yapımı meselesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu konuda da çalışmaların olduğunu, kısa bir zamanda bunların bittiğinin görüleceğini ve Libyalılara teslim edileceğini açıkladı.

"THY'nin Libya'ya haftada 48 sefer düzenlemesini teklif etti"

Türk Hava Yolları'nın (THY) Libya'da Trablus'a 11, Bingazi'ye 10 ve Mısrata'ya da 7 olmak üzere bu üç şehre haftada toplam 28 sefer düzenlediğine işaret eden Erdoğan, "Yeni bir teklifimiz var. Bu 3 vilayete 42 sefer düzenlenmesi için Libya tarafından cevap bekliyoruz. Bu seferlerin artırılması aramızdaki bağları çok daha kuvvetlendirecektir" dedi. Turizm konusunda da önemli adımların atılabileceğini altını çizen Erdoğana, bu önemli adımla da halkların kaynaşmasının hızla sağlanabileceğini dile getirerek, "paket turizmi" oluşturulması önerisinde bulundu. Erdoğan, "Böylece gerçekten Kuzey Afrika'ya Türkiye'den seyahatler başladığı zaman, bir baştan çıkıp, bir başa bu seyahatleri yapmak suretiyle, Tunus, Mısır, Libya, Cezayir, Fas, tüm buraları gezme imkanına da inanıyorum ki vatandaşlarım bulmuş olurlar" dedi.

Libya'dan çalıştay teklifi

Libya ile ulaşım imkanlarının yanı sıra, alt-üst yapı çalışmaları, özellikle kentsel dönüşüm ve belediyelerle ilgili "kardeş belediyeler" anlayışını konuk Başbakan ile konuştuklarını açıklayan Erdoğan, "Kendilerinin bir çalıştay teklifi var Libya'da. Bu çalıştay teklifiyle ilgili hazırlıkları inşallah Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olan Kadir Bey (Topbaş) bildireceğiz ve en kısa sürede Libya'da böyle bir çalıştayın yapılmasını da sağlamış olacağız. Bu aynı şekilde bir belediyecilik bakışını da getirmiş olacaktır" dedi.

Bir diğer önemli konu olarak enerji alanında işbirliğine işaret eden Erdoğan, "Özellikle önümüzdeki dönemde enerji alanında işbirliğimiz geliştirmeyi Libya ile hedefliyoruz. Sağlık, tarım alanlarında işbirliğimizin geliştirilmesini bilhassa özel önem atfediyoruz. Hepsinden öte, yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasını imzalamak suretiyle de inşalla Türkiye ile Libya arasında bir yeni sürece başlatalım istiyoruz. Tüm bakan arkadaşlarımız sürekli bu ilişkileri diri tutsunlar. Dışişleri Bakanlığımızın sekreteryasında, yine aynı şekilde Libya tarafından da Dışişleri Bakanlığı'nın sekreteryasında, bu süreç işletilsin ve iki ülke arasındaki ilişkileri dinamik bir yapıyı kazandıralım" dedi.

Libya'ya geri dönün çağrısı

Başbakan Erdoğan'ın ardından söz alan Libya Başbakanı Abdurrahim El Keyb, besmele çekerek başladığı konuşmasında, Libya halkının Türkiye'nin duruşunu asla unutmayacağını belirterek, "Bu, tarihi bir duruştur" dedi. Türkiye'ye "model ülke" olarak baktıklarını söyleyen El Keyb, "Öyle bir model ki gerçekten çok kısa biz zamanda büyük başarılar sağlamış bir ülke olarak görüyoruz. Bu başarılar, bütün alanda gerçekleşmiştir. Uygun stratejiler belirlenmiş ve büyük başarılar ardı sıra gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile işbirliğine önem verdiklerine işaret eden El Keyb, "Libya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin tekrar ülkemize gelmesini arzulamaktayız. Bunu için ortak bir komite kurulduktan sonra, bu konunun incelenmesi için bu geri dönüşler gerçekleşebilir. Bu komite, yapılan ikili anlaşmaları ve uluslararası yasalara saygı çerçevesinde, projelerin ne aşamada durduğunu inceler.Projelerin devam etmesi için gerekli katkılar sağlandıktan sonra, eskiden yapılan anlaşmaların gözden geçirilmesi ve piyasa şartlarına uygunluğu gözden geçirildikten sonra, engeller ortadan kaldırılabilir" dedi.

"Çifte vergilendirmenin kaldırılması konusunda hem fikiriz"

Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmede vergi konusunun da ele alındığından bahseden El Keyb, "Çifte vergilendirmenin kaldırılması konusunda hem fikiriz" açıklamasında bulundu. Keyb, sınır güvenliği ve benzeri güvenlik meseselerinin de bu görüşmede ele alındığını, ayrıca yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'den talepleri olduğunu, ana hatlar açısından bakıldığında önemli konularda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.