Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Almanya‘nın Köln şehrinde yapacağı miting büyük tartışmaya yol açarken, aynı gün Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Oberhausen’da Türkiye Gençlik Birliği’nin düzenleyeceği Gençlik Buluşması’nda konuşacak olması, Alman basınında ‘Köln ve Oberhausen arasında düello‘ olarak yorumlandı. Bir çok siyasetseçi de Türkiye’deki hassas durum gözeterek Erdoğan’ın gelip Almanya’da seçim mitingi yapmasına karşı açıklama yaptı.

Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Köln‘de yapacağı miting Alman konuoyunda tartışmalara yol açtı. Gazete manşetlerinde Almanya‘daki siyasetçilerin Soma’nın sorumlusu olarak gördükleri Erdoğan’a Köln’e gelme çağrıları yer aldı.

Alman Devlet Televizyonu ARD‘nin, ‘Erdoğan Köln’de-Tartışmalı ziyaret‘ başlığıyla manşetten verdiği haberinde Erdoğan’ın yaklaşan ziyaretinin Almanya’da endişelere yol açtığı belirtildi.

Haberde TGB’nin aynı gün Oberhausen König Pilsener Arena’da düzenleyeceği Gençlik Buluşmasına da geniş yer ayrılırken, “Türk muhalefeti, olası Cumhurbaşkanı adayının da katılacağı büyük bir etkinlik örgütlüyor“ denildi. Haberde ayrıca, Erdoğan ile Feyzioğlu’nun Danıştay’ın kuruluş yıl dönümü toplantısında yaşadığı tartışma da hatırlatıldı.

Erdoğan’ın Köln ziyareti Alman ve Türk kökenli politikacılardan da büyük tepki topladı. İktidardaki Hrıstiyan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, Die Welt gazetesine verdiği demeçte, "Erdoğan'ın Köln'deki mitingine burada yaşayan Türkler'in gitmeyerek, onun izlediği çizgiyi onaylamadıklarını göstermelerini diliyorum" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da “Bizim demokrasimiz Erdoğan'ın seçim konuşmasını da, tartışmaları da kaldırır“ şeklinde imalı bir açıklama yaptı.

Erdoğan’ın kendisi için Cumhurbaşkanlığı seçim mitingi yapacağını belirten Köln Büyükşehir Belediye Başkanı da "Soma’la ilgilinmesini tavsiye ederim" diyerek tepki gösterdi.

Sadece Alman kökenli politikacılar değil Türk kökenli vekiller de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı mitingine tepkili. Türk kökenli Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), Frankfurter Allgemeine Zeitung'a verdiği demeçte, Soma'daki göstericilere müdahalenin 'sarsıcı ve kabul edilemez' olduğunu söylerken, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de Soma faciasının ardından Erdoğan‘ın Köln'e gelerek cumhurbaşkanlığı seçim mücadelesine devam etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Görünün o ki 24 Mayıs’ta Almanya’nın gündeminde Türkler olacak. Köln’de Soma’yla değil Cumhurbaşkanlığıyla ilgilenen Erdoğan, Oberhausen’da ise 19 Mayıs ve Gezi ruhuyla ’ye Soma için dayanışmaya giren direniş gençliği…






http://www.ulusalkanal.com.tr/