Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, Yeni anayasa ve referanduma ilişkin, "18 maddeyi öce bir hazmedelim. Birinci maddede yargının bağımsızlığına bir de tarafsızlık eklenecek. İkincisi milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak" diyerek bazı ülkelerin milletvekili sayılarının grafiğini göstererek konuşmasına devam etti. Türkiye'nin nüfusunun 80 milyon olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, "600 milletvekili ile temsilde adaleti sağlayalım istedik. Hakaret üstüne hakaret. Yeter yetmez o ayrı bir şey. Şu anda parlamentoya bu getirildi. Millete gidiyoruz. Millet uygun derse çıkar. Demezse yapılacak bir şey yok. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" dedi.


"DEMEK Kİ ANA MUHALEFET BU TÜR GENÇLERE GÜVENMİYOR"


Erdoğan, 18 yaşın seçilme yaşı olmasına ilişkin bazı ülkelerin "AB'nin yüzde 73'ünde seçilme yaşı 18" yazılı grafiğini göstererek gençlerin siyasette yer almasının önemine vurgu yaptı. Erdoğan, "Demek ki ana muhalefet bu tür gençlere güvenmiyor. Aday göstermekten de çekiniyor. Ben diyorum ki bu gençliğe güvenin. 21-22 yaşlarında siyasete geçtim. Yaklaşık 40 yıldır siyasetin içindeyim" dedi.


"CUMHURBAŞKANI - BAŞBAKAN YETKİLERİ BİRLEŞİYOR"



Erdoğan, "Cumhurbaşkanı - başbakan yetkileri birleşiyor. Ana muhalefetin başındaki zat ne diyor? Farklı partilerden kavga edilecek deniliyor. Sonradan konuşmasını düzeltmiş olsa da kendisini kurtaramaz. Adeta bir yalan makinası.


"GÜL'DEN ÖNCE SEZER İLE UYUMU YAKALAYAMADIK"

Anayasa kitapçığının fırlatılmasına ilişkin elinde tuttuğu gazete haberini gösteren Erdoğan, "Biz iki dönem başbakanlarımız ile uyum içinde çalışıyoruz. Aynı ekolden geldiğimiz için çalışıyoruz. Gül'den önce Sezer ile uyumu yakalayamadık. Atamalarda sıkıntılar yaşadık" dedi.


"SAF TİPLER VAR. TV'LERE ÇIKIYOR. CUMHURBAŞKANI FESİH YETKİSİ KULLANACAK DİYOR. BÖYLE BİR ŞEY YOK"


Erdoğan, "Saf tipler var. TV'lere çıkıyor. Cumhurbaşkanı fesih yetkisi kullanacak diyor. Böyle bir şey yok. Yalan. Bu yeni düzenleme ile cumhurbaşkanı fesih yetkisine sahip olmadığı gibi erken seçime gitme kararını parlamento alır. Cumhurbaşkanın erken seçime götürme yetkisi dahi yok. Bunun da belli oranları var tabi. Hem parlamento hem cumhurbaşkanı böyle bir erken seçim. Sistem olarak sizi bir uzlaşmanın içine doğru itiyor. Bundan dolayı ülkede istikrar oluyor" ifadelerini kullandı.


"BAŞBAKANLIK KALDIRILIYOR ARTIK BAŞBAKANLIK YOK. SAYIN KILIÇDAROĞLU'NUN BİLMESİ LAZIM"


Erdoğan, "Şimdi başbakanlık kaldırılıyor artık başbakanlık yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bunu da bilmesi lazım. Yeni sistemde 100 yardımcı falan deniliyor böyle bir şey de safsata" dedi.


(REFERANDUM SONUÇLARI VE ERKEN SEÇİM) "BU BİRİNCİ DERECEDE HÜKÜMETİN TASARRUFUDUR"


"Referandumundan hangi sonuç çıkarsa çıksın erken seçim olmaz mı?" şeklindeki soruya Erdoğan, "Şu andaki görüntüde 2019 Kasım'a kadar göre böyle gidecek bir hükümet var. Sayın Başbakanımızın açıklamalarına baktığımız zaman 'erken seçim düşünmüyoruz' diyor. Bu birinci derecede hükümetin tasarrufudur. Bana sorulsa ben de aynı kanaatteyim. Erken seçimlerle ile idare edilen bir ülkede istikrarı bulamazsınız" dedi.

"AB İLE SİYASİ VE İDARİ KONULARDA GÖZDEN GEÇİRME İHTİYACIMIZ OLABİLİR"


"ŞU ANDA GÜNDEMİMDE ALMANYA'YA GİTMEK YOK. BÜTÜN BU GÜNDEMLERİN HEPSİNİ 16 NİSAN BELİRLEYECEK. 16 NİSAN'DAN SONRA ÇOK SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ ONLAR DA KARŞILAŞABİLİR"


"ALMANYA CUMHURBAŞKANI'NA YAPTIĞI AÇIKLAMADAN DOLAYI TEESSÜF EDİYORUM"

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan AB ile olan gerilime ilişkin, "AB ile siyasi ve idari konularda gözden geçirme ihtiyacımız olabilir. Şu anda gündemimde Almanya'ya gitmek yok. Bütün bu gündemlerin hepsini 16 Nisan belirleyecek. 16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz onlar da karşılaşabilir. Almanya Cumhurbaşkanı'na yaptığı açıklamadan dolayı teessüf ediyorum" dedi.

"ALMANYA CUMHURBAŞKANI'NA YAPTIĞI AÇIKLAMADAN DOLAYI TEESSÜF EDİYORUM"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB ile olan gerilime ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanına diktatör diyecek kadar düşünce, inançtan yoksun olanların bir şey söylemeye hakları yok. Almanya, Hollanda, İsviçre, Danimarka neler söylüyor. Seçimi atlatalım ondan sonra gelin deniliyor. Ne demek seçimden sonra gelin? AB'nin müktesebatını yok saydılar. Değerlerini çiğnediler. Üzülerek hiç istemezdim böyle bir şey olsun. Almanya Cumhurbaşkanı açıklama yaptı. İyi arkadaş olmamıza rağmen. Beni hedef alan adımı zikrederek yaptı açıklamayı. Bu açıklamadan dolayı kendisine Teessüf ediyorum. Keşke böyle bir açıklamayı yapmamış olsaydı. Almanya'daki faşizan baskıları söylüyorsam bunu tanımı içinde söylüyorum.


FAŞİZM Mİ DİYELİM? HANGİSİNİ İSTİYORSA ONU DERİZ


Nazi benzetmesini yaparak söylüyorsam bunu tanımı içinde söylüyorum. Aynı şeyi Hollanda için de söylüyorum. Hollanda'yı Şansölye sahiplendi. Benim bakanımı konsolosluğa sokmayacaksın, benim vatandaşımı köpeklerinize ısırtacaksın. Hani nerede uluslararası hukuk? Sonra biz Nazizm, Faşizm deyince rahatsız oluyorsun. Tanımın içinde buraya otuyor yaptığınız. Kimse rahatsız olmasın. Faşizm mi diyelim? Hangisini istiyor? Hangisini istiyorsa onu deriz.


DÖNEMDE DÜŞÜNÜN İKİ ŞEY VARDI; İTALYA'DA FAŞİZM, ALMANYA'DA NAZİZM


O dönemde düşünün iki şey vardı; İtalya'da faşizm, Almanya'da nazizm. Bunlar birbirleriyle uzak şeyler değildi. Bunlar bir dayatmanın baskının aslında tezahürüydü. Şuanda yapılan da bu değil mi? Türk ve Müslümana karşı yapılıyor bu. Türk ve Müslümana ayrı muamele, PKK'ya ayrı muamele. Onların hepsinin önünü açıyorlar. Onların Kandil'deki başı video konferansla konuşuyor ama Türkiye Cumhurbaşkanı konuşma yapamıyor."


"ŞU ANDA GÜNDEMİMDE ALMANYA'YA GİTMEK YOK. BÜTÜN BU GÜNDEMLERİN HEPSİNİ 16 NİSAN BELİRLEYECEK"


Erdoğan, "Şu anda gündemimde Almanya'ya gitmek yok. Bütün bu gündemlerin hepsini 16 Nisan belirleyecek. 16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz onlar da karşılaşabilir" dedi.


"SORUN BİZDEN KAYNAKLANMIYOR. SORUN AB ÜYESİ ÜLKELERİN BİR KISMINDAN KAYNAKLANIYOR"



AB'ye tepki gösteren Erdoğan, "Bizlerin liderler zirvesine katılmamızı kabullenmediler. Şu anda hala yarım ağızla bir şeyler söylüyorlar. Türkiye artık bunları kabul edecek bir ülke değil. Sorun bizden kaynaklanmıyor. Sorun AB üyesi ülkelerin bir kısmından kaynaklanıyor. İngiltere ne yaptı? Referanduma gitti, adımını attı. Ben İngiltere'nin bu duruşunu takdir ediyorum" diye konuştu.


"AB İLE SİYASİ VE İDARİ KONULARDA GÖZDEN GEÇİRME İHTİYACIMIZ OLABİLİR"


Erdoğan, "AB ile siyasi ve idari konularda gözden geçirme ihtiyacımız olabilir. Bakanımı engelliyor. Genişlemeden sorumlu zat ismini bile vermeyeceğim gidiyor bizler için küstah tabirini kullanıyor. Aynaya baksın ya. Küstahlar bize küstahlık taslayamaz. İleriye gidenler aynı karşılığı bulacaklar. Türkiye ile böyle gayri ahlaki bir yarışa girilemez. Aynı cevabını alırlar. Bir taraftan müzakere masasında olacaksın bir taraftan da bunu yapacaksın. 3 milyon mülteciyi alacaksın ev sahipliği yapacaksın 'ne olur bize göndermeyin' diyecekler" açıklamasında bulundu.

Kaynak: DHA