Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP'nin bugün Meclis'e taşıyacağı af paketine 'kırmızı çizgi' şerhi koydu: Devlet, şahsa karşı işlenen suçları affedemez. Bu yalnızca devlete karşı işlenen suçlarda söz konusu olabilir. Bunun da 162 bin kişiyi kapsaması söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP'nin açıkladığı af teklifinin kişiye karşı suçları kapsadığına dikkat çekerek "Daha önce açıkladığımız gibi kişiye karşı suçların affına karşıyız. Devlet devlete karşı suçları affedebilir" diyerek olumsuz mesaj verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'İstanbul Formülüyle' açıkladığı yerel seçimlerde ittifak için de "Biz Cumhur İttifakı'nın devamından yanayız. Ancak tüm belediyelerde aday gösterecek şekilde çalışıyoruz" değerlendirmesi yaptı. New York'taki 73'üncü BM Genel Kurulu açılışına katılmak için ABD'ye hareket eden Erdoğan, İdlib ve Üçüncü Havaalanı da dahil pek çok başlıkta önemli açıklamalar yaptı:

EN BÜYÜK TEHDİT FIRAT'IN DOĞUSU:

Şu an Suriye'nin geleceği için en büyük sorun, Fırat'ın doğusunda kimi müttefiklerimizin himayesinde büyüyen terör bataklığıdır. Bir taraftan Suriye krizinin siyasi çözümü yolunda adımlar atılırken, bu bataklığın kurutulması için gerekenler yapılmalı. Türkiye olarak bölgedeki tüm bu gelişmeler de gerek Tahran Zirvesi, gerek arkadan Soçi Zirvesi bunlar hassasiyetimizi aynen artırmamızı gerektiriyor."

TALEP GELİRSE TRUMP'LA GÖRÜŞÜRÜM: (ABD Başkanı Donald Trump ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soru üzerine) ABD tarafından bir talep gelirse değerlendiririz. Şu anda herhangi bir şey söz konusu değil.

AF KONUSUNDA İLKEMİZ NET: (MHP'nin hazırladığı ve pazartesi günü TBMM'ye sunmayı planladığı af tasarısına ilişkin soru üzerine) Konuyla ilgili bazı açıklamaları duyduk. Fakat bu konudaki temel ilkemiz şudur; eğer bir af, devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir. Ancak bunu affedebilecek merci, o şahısların, mazlum, mağdur insanların ta kendisidir. Biz o yetkiyi devlet olarak kendimize alamayız. Düşünün ki bir ailede, bir kişinin eşi, kardeşi öldürülmüş, devlet olarak biz bunu affedebilir miyiz? O yetki ancak o ailenin kendine aittir. Bunun dışında parasal suçlar, hırsızlık, şu, bu... Aynı şekilde edebilir miyiz? Bu afla ilgili talebin içeriği A'dan, Z'ye ancak Meclise gönderildiğine göre bunların üzerinde arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yaparlar. Bakılır, atılabilecek adım varsa, üzerinde durulur. Ama şu anda televizyonlarda konuşulanlara bakıldığı zaman, tabii bunlar genelde kişileri de ilgilendiren bir konu... 164 bin veya 162 bin kişi... Bunların devletle alakası noktasında arkadaşlarıma sordum. 'Devlete karşı işlenmiş bu tür veya bu sayıda bir suç söz konusu değil' dediler. Gelsin, görürüz, bakarız, üzerinde çalışırız. Ona göre de atılabilecek adımlar varsa, buna göre atarız veya nereye kadar, ne kadarı ayrı bir konu. Bunlar üzerinde çalışırız.

İTTİFAKIN İÇERİĞİ NETLEŞMELİ: (Yerel seçimlerde MHP ile bir ittifak görüşmesi olacak mı?" sorusu üzerine üzerine) Şu anda seçimlere uzun zaman bir zaman var. Bu zaman dilimi içinde liderler olarak görüşmeye her zaman açığız. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ifade ettiği gibi MHP'den görevlendirilecek bir kişiye karşı, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısını hatta Genel Başkan Vekilini görevlendirdik Onlar görüşmeleri kendi aralarında başlatacaklar. Burada da yine muhteva nedir, içerik nedir bilinmesi lazım. AK Parti olarak bütün hedefimiz, tüm belediyelerde seçime girmek üzere hazırlığımızı sürdürmektir. Ona göre hazır olmaktır. Şu anda Cumhur İttifakı noktasındaki hassasiyetimiz ne ise bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyeti tabii ki koruruz. Böyle bir dayanışma içinde olmayı arzu ederiz. Bunun devamının da ülkenin geleceği açısından faydalı olduğuna inanırız.

ÜÇÜNCÜ HAVAALANI 29 EKİM'DE AÇILACAK: (Açılışın erteleneceği iddialarının hatırlatılması üzerine) Öyle bir şey yok. Dün zaten oradaydım. Tekraren arkadaşlarımıza sordum.

29 Ekim'de inşallah açılışını yapacağız. Ama nedir? Peyderpey oraya iniş kalkışlarda şeyler olabilir. Diyelim iç hatlarda kaç uçak, dış hatlarda kaç uçak... Bunların planlaması THY'nin İGA ile yapacağı görüşmeler çerçevesinde olacaktır. Çünkü bir anda Atatürk Havalimanı devreden çıkmayacak. Bir geçiş süreci var onun. Onun için 3. Havalimanı'nın bu geçiş süreci içinde, burayla müşterek olarak bu süreci işletecekler. Test çalışmalarını TEKNOFEST'te yaptık. Daha önce biz bizzat oraya indik. Terminal binası her şeyiyle hazır durumda. Pist gayet güzel.

MERKEL'İN IRKÇILIK KARŞITI TAVRINI TAKLDİR EDİYORUZ

Almanya ziyaretim sırasında öncelikli gündemimiz siyasi ilişkilerimizde son birkaç yıldır yaşanan dönemin tamamen geride bırakılması olacaktır. Öte yandan ekonomik ilişkilerimizi karşılıklı fayda temelinde daha da ileriye taşıyabilmek adına atabileceğimiz adımlar olacaktır. Avrupa Birliği'nin lider ülkelerinden Almanya'nın gerek Avrupa Birliği'ne tam üyeliğimiz gerek Gümrük Birliği'nin genişletilmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınması süreçlerinde yapıcı bir rol üstlenmesini de bekliyoruz. Almanya'nın özellikle insani meseleler karşısında gösterdiği duyarlılığı ve Alman toplumu içerisindeki geniş çoğunluğun ırkçılığı reddeden tavrını biliyor ve bunu takdirle karşılıyoruz. Başbakan Merkel'in de ırkçı eğilimler ve aşırı sağa karşı kararlı bir duruş ortaya koymasınıda memnuniyetle gördük. (KARAR)