Ömer Çamoğlu - HABER 7

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk Dil Kurultayı'nda yaptığı açıklamada tarihi bir çağrı yapmıştı.

ERDOĞAN "TÜRKÇE'YE YÖNELİN" DEMİŞTİ

Dükkanların, alışveriş merkezlerinin, futbol sahalarının ve "kafe"lerin tabelalarına işaret eden Erdoğan, artık bu tabelaların sökülmesi ve Türkçe'ye yönelinmesi gerektiğini söylemişti.

"ARENA" TALİMATI

Futbol sahalarına verilen "arena" ismine de değinen Erdoğan, arenaların yüzyıllardır hayvanların yarıştırıldığı yer olduğunu, günümüzde bunun bir özenti olarak ön plana çıktığını, bundan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmişti.

"EĞER ART NİYETLİ DEĞİLLERSE, HABERSİZDİRLER"

Erdoğan şöyle konuşmuştu:

"Kültürlere ve medeniyetlere saldırılar önce dilden başlıyor. Dilini aldığı anda o milleti çökertiyor. Biz işte böyle bir suikasta maruz kalmış bir milletiz. Bu saldırı dilimizle birlikte onun mütemmim cüzü olan şahsiyetimizi de hedef almıştır. Dilimizin tek ihtiyacı onun kıymetini bilecek insanlar ve kurumlardır. Türkçe'nin yetersizliğinden fakirliğinden söz eden kimse art niyetli değilse, Türkçe'den, Türkçe'nin zenginliklerinden bihaberdir. Türk Dil Kurumu'nun Büyük Türkçe Sözlüğü'ndeki kelimelerin sayısının 600 bini geçtiği biliniyor."

İLK ADIMI GALATASARAY YÖNETİMİ ATTI: YABANCI SÖZCÜKLERE DEVAM

Erdoğan'ın sahalardan "arena" isimlerini kaldırın talimatı üzerine futbol kulüpleri harekete geçmeye başladı. Ancak, futbol kulüplerinin Türkçeleştirmeye öncülük edip, Türkçe sözcükleri seçmesi ve yaygınlaştırılmasına ön ayak olması beklenirken şaşırtıcı bir açıklama geldi.

Galatasaray yönetimi olağanüstü toplanarak, "arena"yı kaldırdı ve içinde "kompleks, stadyum" gibi yine Batı kökenli yabancı sözcükler geçen yeni bir isim belirledi. Sahanın adı "Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadyumu" oldu.

TÜRKÇELEŞTİRME SEFERBERLİĞİ BAŞLAMADAN BİTECEK Mİ?

Şimdi diğer kulüplerin tavrının ne olacağı merak ediliyor. Türkçeleştirme seferberliğine büyük oranda katılım sağlanırsa tarihi bir dönüşüm sağlanacak.

Aksi halde seferberlik, hayvanların yarıştırıldığı yer olan "arena"nın sahadan silinmesine evrilecek ve bununla yetinilecek.

Kaynak: HABER7.COM