Cumhurbaşkanı Erdoğan Kilis'te katıldığı iftar programı sonrasında konuştu. Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen Suriyelilere imkan verileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde iftar programına katıldı. İftar sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen Suriyeli göçmenlere vatandaşlık müjdesi verip, "Kardeşlerimizin içinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı çalışıyor. Bu talepte bulunan kardeşlerimize vatandaşlık imkanı vereceğiz." dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"Sevgili Kilislier, sevgili Suriye kardeşlerim sizleri mübarek Ramazanı Şerif'in bir iftar sofrasına en kalbi duygularımla selamlıyorum. Artık son günlerini yaşadığımız Ramazan'ınızı ve Salı günü idrak edeceğimiz bayrmınızı tebrik ediyorum. Dün gece Kadir Gecesi'ni idrak ettik. Suriye'nin ve ülkemizin zor günlerden geçtiği şu günlarde yaptığımız hayır ve hasenatın kabul olmasını niyaz ediyorum. "

KİLİSLİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

"Kilis ve Klislier Suriye'den kaçarak kendisine sığınan kardeşlerine sahip çıktığı için her türlü teşekkürü hak ediyor. Bugün burada Cumhurbaşkanı olarak yaptığı fedakarlık için tüm Kilisli kardeşimi şükranla anıyor ve teşekkğr ediyorum. Suriyeli misafirlerimizi de bu ülkeye bu şehre sığındıkları için teşekkür ediyorum. Yıllardır sabırla vatanlarının kurtulacağı günü bekleyen Suriyeli kardeşlerimizin gösterdiği uyum da takdire şayandır. "

"BİZ DE KENDİ ÜLKEMİZDE BUNU YAŞADIK"

"Rahmetli Arif Nihat Asya'nın duası çok önemlidir. Bizi sen sevgisiz susuz havasız ve vatansız bırakma ya Rabbi. İşte Üstad Necip Fazıl'da bunun bir değişini söylüyor o da bizler için. Öz yurdunda garip öz vatanında parya. Biz de kendi ülkemizde bunu yaşadık. Kendi yurdunda vatansız durumuna düşmek daha kötü. Rabbim kimseyi vatanından ayrı koymasın."

"TEK VASIFLARI SOYSUZ OLMALARI"

"Bazı soysuzlar var onlar için bayrak vatan millet hiçbir şey ifade etmiyor. Sorsanız kendilerine küresel yakıştırmalar yaparlar. Bunların tek vasfı köksüz olmalarıdır. Kendini geçmişini bilmeyenerin vatan diye derdi elbette olamaz. Buradaki kardeşlerim vatanın ne demek olduğuunu çok iyi biliyorlar. Bizim ülke olarak sınırlarımız başkadır gönül sınırlarımız başkadır. Gönül sınırlarımızın hududu kardeş olarak gördüğümüz heryeri içerisine alır. Dolayısıyla Suriye^den gelen kardeşlerimize diyoruzki siz vatanınızdan uzakta değilsiniz sadece evinizden toprağınızdan uzaksınız. Türkiye sizin de vatanınızdır. Hiçbir zulüm ilelebet sürmez. Biliyorum çok sıkıntılar yaşadınız. Allah her zorluğun arkasından bir kolalık geleceğini vaad ediyor. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir. Üzülmeyeceğiz. Ümidimizi kaybetmeyeceğiz. Mücadelemizi bırakmayacağız. İnşallah sıkıntılarınızın karşılığını alacaksınız. Yuvanıza kavuşacağınız günlerin uzak olmadığına yürekten inanıyorum."

SURİYELİ MÜLTECİLERE VATANDAŞLIK MÜJDESİ

"Kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum. Kardeşlerimizin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. İçişleri Bakanlığımız bu kardeşlerimize bu yardımı yaparak onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz. Suriye halkı kendi istiklalini koruma adına tarihi bir mücadele sürdürüyor. İşin içine terör karışmasaıydı. Rejime destek verilmeseydi Suriye bugün özgür bir ülkeydi. Birileri Suriye halkının iradesini istemedi. DAEŞ denilen örgüt bu amaçla ortaya sürülmüş bir kukladır. PYG YPG aynı amaçla sürülmüş bir kukladır. DAEŞ ne Müslümanları temsil ediyor ne de YPG Kürt kardeşlerimizi temsil ediyor. Evlerinden yurtlarından olan Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 5 milyonu buldu bunun 3 milyona yakını Lübnan Ürdün gibi ülkelerde yaşıyorlar. Ülke içerisinde de 7 milyona yakını sürekli yer değiştiriyorlar. Dünya bu kriz karşısında görmeyen konuşmayan tavrını göstermeye devam ediyor. Ta ki mülteci kafileleri sınırlarına dayanana kadar. Bu durumda da kapılarını kapatmaya çalışıyor. Bir yangın ilk başta komşu evlere sıçrar ama tedbir alınmazsa da tüm mahalleye sıçrar."

"SİZİN SEVİNCİNİZ BİZİM SEVİNCİMİZDİR"

"Suriyeli misafirlerimiz şundan emin olsun sizin üzüntünüz bizim üzüntümüzdür. Sizin sevinciniz bizim sevincimizdir. Suriye'nin yeniden müreffeh bir ülke haline gelebilmesi için samimiyetle çalışıyoruz. Kilis'in kendi nüfusundan fazla kişiye ev sahipliği yapması bile bir samimiyet göstergesidir. Kilisli kardeşlerimin her birine özellikle şahsım ve milletim adına şükranlarımız sunuyorum."


http://www.haberler.com/cumhurbaskani-erdogan-kilis-te-iftar-programina-8582316-haberi/?google_editors_picks=true